Sudet uhkaavat ihmisten turvallisuutta

Vakka-Suomen Sanomat, 14.10.2016: 

Neljän suden lauma tappoi peuran Nousiaisten taajamassa koulun leikkikentälle. Suurpetoyhdyshenkilö käy toteamassa asian paikan päällä. Viranomaiset eivät puutu asiaan.

Paikalliset ihmiset ovat huolissaan lastensa turvallisuudesta.  Sivistysjohtaja kertoo, että jos lasten vanhemmat ovat huolissaan lastensa turvallisuudesta, niin koulukyytejä voi anoa kunnalta. Melkoista uhkapeliä on myöskin metsästyskoirien laskeminen työmaalleen. Herää kysymys missä oikein mennään tänä päivänä näissä asioissa.

Edellä kerrottu tapahtuma oli muutama päivä sitten, vastaavat tapaukset ovat tosiasioita olleet aikaisemminkin meidän alueellamme. Susikanta alueellamme on maamme tiheimpiä tällä hetkellä. Varsinais-Suomessa oli v. 2015-2016 susihavaintoja 3300 kirjattua tapausta joista pihakäyntejä yli kolmasosa.

Kun sudet ovat tulleet niin röyhkeiksi, että tulevat saalistusreissullaan jopa koulun leikkikentälle asti tappamaan peuran, pitää viranomaisten puuttua asiaan ja määrätä tappolupia alueelle.

Odotetaanko tässä tosiaan sitä, että ensimmäisen lapsen on jäätävä suden hampaisiin, ennen kuin viranomaisilta löytyy rohkeutta puuttua asiaan.

 

Suomen laissakin on selvästi määrätty, että viranomaisten tehtävänä on huolehtia kansalaistensa turvallisuudesta. Kun asianosaiset ja mm. metsästäjät ovat vaatineet, että poliisi puuttuisi asiaan, niin vastauksena on, että riittävää uhkaa ei ole ja asia ei heille kuulu, kääntykää riistakeskuksen puoleen joka metsästyslupia myöntää.

Ensinnäkin on kummallista, että metsästäjien tehtäväksi on tullut huolehtia ihmisten turvallisuudesta. Metsästäjiä käsketään anomaan susilupia riistakeskukselta, lupia joita poliisi ei voi tai uskalla myöntää. Metsästäjien pitää anoa kannanhoidolliset kaatoluvat ja kuitenkaan sillä anomisella ei ole mitään merkitystä koska mahdolliset kaatoluvat on riistahallinnossa yleensä aina ennen anomista jo sovittu.

Jos metsästäjät päättäisivätkin olla anomatta noita lupia, mitä siitä seuraisi? Ei metsästäjille kuulu lupien anominen. Asian kuuluisi mennä niin, että riistahallinto ja viranomaiset, joilla päätösvalta ja tieto susitilanteesta on, ilmoittaisivat vain metsästäjille, että alueenne susitilanne on kasvanut liian suureksi, menkää poistamaan alueeltanne ensi talven metsästyksessä esim. 5 sutta.

Metsästäjät kyllä hoitavat tämän tehtävän, mutta metsästäjien tehtävänä ei ole ryhtyä huolehtimaan ihmisten turvallisuudesta, asiasta, josta kuuluu viranomaisten huolehtia.

Eläinsuojelujärjestöt ilmoittivat julkilausumassaan jokin aika sitten, että Suomen susikanta pitää kasvattaa 800 yksilöön ja kannanhoidollinen metsästys pitää lopettaa kokonaan. Järjestöt sanovat lisäksi, että poliisi myöntää kevein perustein häirikkösuden kaatolupia.

Meidän alueellamme häirikkösusia ei juurikaan ole poistettu. Jahti kylläkin alkaa, jos susi sattuu kaupunkialueille mutta päättyy välittömästi, kun siirtyy maaseudulle takaisin. Julkilausuman muilla esityksillä ei ole kyllä mitään järkevää perustetta.

Häirikkösudeksi luokitellaan mm. susi joka kulkee pihoilla tai taajamissa ja aiheuttaa vaaraa ihmisille tai kotieläimille, tuollainen susi voidaan poistaa poliisiviranomaisen luvalla. Täällä sudet liikkuvat pihoilla koska ovat niin tottuneita ihmisiin, ihmisten pelko on niiltä poissa, tästä on hyvänä esimerkkinä tämä Nousiaisten tapahtuma sekä syksyn tapahtumat mm. Karjalantien varrelta ja talojen pihoilta.

Jos sanotaan että pihavierailuista ja lasten leikkikentälle tulosta ei vielä muodostu riittävää vaaratilannetta ihmisille niin pitää kysyä mikä on se seuraava vaihe uhan asteikossa, että lupa myönnetään. Minusta seuraava vaihe on se, että susi käy ihmiseen kiinni, pihoilla liikkumisen ja kiinnikäymisen väliin ei käsittääkseni mahdu enää mitään vaihetta jolla uhka lisääntyisi.

Tuon viimeisen vaiheen odottelu vie tilanteen kyllä sitten jo peruuttamattomasti pieleen.

Keskustelu susista ja niiden aiheuttamista ongelmista ei ole enää yhtä kiihkeätä kuin aikaisemmin. viranomaiset ovat tehneet tästä johtopäätöksen, että ihmiset tulevat toimeen susien kanssa paremmin nyt kuin ennen.

Tämä on kuitenkin harhaanjohtava ja virheellinen päätelmä asiasta, selitys hiljentymiseen on, kun susia on jatkuvasti näkyvissä, niin on kyllästytty puhumaan niistä. Toivoisi kuitenkin viranomaisten ymmärtävän, että vakavat ongelmat ovat kohta edessä.

Kun asioihin ei puututa ajoissa, niin tapahtumat muuttuvat sellaisiksi mitä pelkästään puhumalla ja selittelyllä ei pystytä enää hoitamaan.

Heikki Sikilä


(Kuvat Mynämäestä Karjalantien varrelta.)

Lue myös:

Ei susikyytejä vaan susille kyytiä!, Taajamasusi, 10.10.2016

Erik S. Nyholm: Suomalaiset leikkivät susien kanssa, Nyholm haastattelussa 28.1.2015

Susien tappamat ihmiset Suomessa - 175 tapausta, Taajamasusi, 9.10.2015