Oudon kesyjä susia Lieksassa

Asko Kettunen, petoyhdyshenkilö, Lieksa, 7.12.2016:

Laitan tiedoksi muutamia havaintoja Lieksasta:

Meillä on ollut havaintoja oudon kesyistä susista jo vuosien varrelta ja tänä kuluneena vuonna havainnot ovat lisääntyneet. Susien käytöshän on muuttunut 80-luvun erämään oikeista susista aivan pihapiirissä liikkuviksi kesysusiksi.

Olen ollut SRVA-tehtävissä kaudella 2015-2016 karkoittamassa noita härikkösusia Lieksassa ja se on valitettavasti aivan turhaa työtä, sillä susi ei poistu reviiriltään. Se siirtyy suojaiselle alueelle ja palaa takaisin, kun tilanne rauhoittuu.

Karkoituksessa ei voida käyttää ns. paineasetta, sillä sen teho on liian suuri sudelle - se käy vain karhulle. Olemme ampuneet karkoitustilanteissa ilmaan useasti, mutta sillä ei ole ollut toivottua vaikutusta.

  

Liitän tuohon mukaan muutamia kuvia:

Koirasudesta kuva v. 2009 Lieksan Kivivaarassa. Ko. eläin lopetettiin 2010 Rktl:n toimesta.


Sitten on kuva 2010 samalta paikalta samaiseen laumaan kuluneesta naaraasta, ns. Luppakorvasta.

 

 

Yksi kuva on Lieksan Inarista 2012 oudosta koiraeläimestä, millä oli panta. Eläin lopetettiin aivan rajavyöhykkeen tuntumaan poliisin toimesta.

 

Sitten on vielä kuvia tämän kesän susikohtaamisista Lieksan Kivivaarassa, missä kahdella eri kuvausretkellä sudet seurasivat minua. Toinen tilanteista oli jo varsin uhkaava, kun susi yllätti takaa tullen 25 m päähän, kun havaitsin sen hiipivän kohti.

 

Samana iltana tuli vielä tiellä autoa vastaan susi, jonka kutsuin kuvattavaksi viheltämällä ja matkaa oli 18 metriä.


Nyt kun lumet tulivat maahan, niin jälkihavaintoja alkoi tulla ihan asutuksen tuntumassakin. Viimeisin havainto tehtiin Lieksan Kivivaarassa 12.11.2016 kolmesta sudesta, jotka liikkuivat pihapiirissä. Olen laittanut asiasta tietoa Tassu-järjestelmään, Poliisille, Riistakeskukselle ja Lukelle. Toivoisin jonkun tahon kiinnostuvan asiasta ennen kuin jotain vahinkoa pääsee tapahtumaan. Tämän viestin olen jo lähettänyt MMM:n Laanikarille ja Nurmelle sekä Itä-Suomen poliisille.

Soitin asiasta MMM:n Sami Nurmelle ja hän neuvoi kääntymään asiassa Riistahallinon puoleen. Riistahallinto neuvoi hakemaan poikkeuslupaa. En tiedä onko paikallisten metsästysseurueiden tehtävä hoitaa vikaan mennyttä Suomen susipolitiikkaa ja maksaa vielä poikkeusluvan käsittelystä - ja saalis kuuluu vielä valtiolle. Niin, ja poikkeuslupahan voi olla myös kielteinen, mutta maksu silti sama.

Asko Kettunen, Lieksa