Kirja-arvostelu: Suden Pohjola

Prof. Dr. Michael Stubbe, Halle-Wittenberg, Saksa, 18.2.2017:

Tiedemies ja biologi Michael Stubbe arvioi tammikuussa 2016 Kaj Granlundin kirjoittamaa kirjaa "Das Europa der Wölfe", joka on ilmestynyt suomeksi helmikuussa 2016:

Kiistanalainen keskustelu suden roolista Saksassa liikkuu tällä hetkellä sen kysymyksen ympärillä, mihin tulokaslajin rajat asetetaan. Tämä koskee suden vaikutusta laiduntamiseen, kaviokyntisten riistaeläinten kantoihin sekä suden vaikutusta ihmisen elinympäristöön ja eläinlääketieteen alalla ihmisen tarttuvien loisten sekä eläinten kulkutautien levittäjänä. Ken haluaa osallistua tähän laajaan keskusteluun selkeällä asiantuntemuksella, pitäisi ensin opiskella tätä kirjaa perusteellisesti.

Kirjassa selvennetään suden biologisia perusparametreja, levinneisyyttä, lisääntymispotentiaalia, aidon suden, kesyn koiran ja risteymien ulkoisia ja sisäisiä morfologisia ominaisuuksia eli ulkonäköä, suden käyttäytymistä, ihmisen ja suden välistä ristiriitapotentiaalia, sairauksia ja loisia sekä suden genetiikkaa.

 

Granlund taistelee aidon suden puolesta ja arvostelee ankarasti laboratorioita. Kun hyväksytään puhtaan suden yhä suurempaa "laimentamista" koiran geeneillä, mitätöidään biologian ja taksonomian kannalta miljoonien vuosien evoluutio. Tämä näyttää olevan tietoisesti tai tiedostamattomasti yhdentekevää euforiselle luonnonsuojelulle. Klassinen rinnakkaisesimerkki tästä on Saksassa ja muualla majavan käsittely ja sen geneettisen perimän sekamelskan muodostamat lailliset ja laittomat siirtokunnat.

Susiongelmatiikka johtuu ennen kaikkea susikannan räjähdysmäisestä laajenemisesta ja lisääntymisestä sekä laiduntalouden kasvavista tappioista. Kirjassa on selkeitä skenaarioita suden populaatiokehityksestä eri lisääntymiskertoimilla. Kansallisen ja kansainvälisen politiikan on otettava tämä prosessi selkeästi tarkasteluun – ei huomenna, vaan tänään! Se ei enää siedä odottamista.

Vuoden 2016 lopussa Saksassa tulee olemaan noin 500 sutta. Yhteiskunta odottaa selkeitä vastauksia poliitikoilta, miten vuodesta vuoteen kasvavaa susipopulaatiota tulee käsitellä tulevaisuudessa. Niin tiedeyhteisöllä kuin talouselämällä on tieto tästä, mutta näitä ei kuulla.

Kirjaan kiteytyy suomalaisten susitutkijoiden vuosikymmenien aikana kerätyt kokemukset huomioiden alan kansainvälisen kirjallisuuden. Suden ja ihmisen väliset ristiriidat mainitaan selkeästi. Kirja kuuluu jokaisen luonnonsuojelijan ja metsästäjän, kuten myös jokaisen laiduntaloudesta, metsästyksestä ja luonnonsuojelusta vastaavan henkilön käsiin – kaikkien virastojen kaikilla tasoilla.

Prof. Dr. Michael Stubbe

Martin Luther Universität, Institut für Biologie, Bereich Zoologie

Halle-Wittenberg, Deutschland

 

Lisätietoja kirjasta löytyy sivustolta www.susihukka.eu ja kirjan voit ostaa voit verkkokaupasta www.nanomatic.fi/netshop/. Kirjan hinta verkkokaupassa ja kirjakaupoissa on 32 e.

Omakustanne, Bookwell Oy, 264 sivua, lukuisia värikuvia, kaavioita ja taulukoita, A5.

ISBN: 978-952-93-8278-1


Lue myös:

Suden Pohjola herättää ajattelemaan, Keskipohjanmaa, 2.2.2017