Sutta hoitamaan

Metsästys ja Kalastus -lehti, Pannu kuumana -palsta, 12/2015:

Kalenterivuosi päättyy, eli aika vaikka toivottaa Hyvää Joulua!

Mutta metsästysvuosi on erilainen, sehän alkaa ja loppuu elokuussa. Osa pyyntiä jatkuu, osa vasta alkaa. Sellainen on suden kannanhoidollinen metsästys, jonka aika on 15.1. - 15.2.2016. Lupahaku oli jo marraskuussa.

Tulevalle kaudelle MMM on esittänyt lupaa 39 sudelle, joka on 10 enemmän kuin viime kaudella. Leikkisästi voisi ajatella, että lupamäärässä on otettu "korjauskertoimena" huomioon todennäköisesti viime kaudesta toistuva suojelupiirien valitusrumba, mutta onhan susimäärä maassamme varovastikin arvioituna nyt suurempi kuin sataan vuoteen.

Tänä vuonna sudet ovat tappaneet 340 poroa, 68 lammasta, 6 nautaa ja 40 koiraa. Ja lisää tulee koko ajan. Viimeksi tätä kirjoitettaessa lehdet kertoivat, että Vuotsossa oli 14 poroa päässyt hengestään. Koiria valitettavasti on tuota arviolukua huomattavasti enemmän. Koska koira ei ole taloudellinen tuotantoeläin, niin perheenjäsenen ja pyytökaverin menetys jää usein tilastoimatta ja vain perheen suruksi.

 

Luken varovainen arvio nykykannan kooksi on n. 250, mutta siellä missä susien kanssa eletään, arviot ja asenteet ovat aivan toiset. Metsästäjäliiton Kainuun piirin toiminnanjohtaja Juhani Voutilaisen mukaan jo yksin Kainuussa on n. 150 sutta, joista tehdään havaintoja jopa keskellä päivää ihmisasuntojen läheisyydessä. Voutilaisen mielestä sietämättömään tilanteeseen tarvittaisiin 70 - 80 suden kiintiö.

Luonnonsuojelijoita eivät taloudelliset vahingot eivätkä inhimilliset kärsimykset tunnu vähääkään hetkauttavan. Esimerkiksi Luonnonsuojeluliitto Tapiola Ry ei myöntäisi "kiiluvasilmäisille metsästäjille" ainuttakaan lupaa, ja kantaa huolta vain siitä, jos susikanta lakkaisikin kasvamasta.

Lisäksi Tapiola Ry uhoilee sivuillaan jo täysin varmana, että "tähän asiaan tullaan saamaan laillisuusarvio tuomioistuimesta. Jollei suomalaisissa tuomioistuimissa riitä selkärankaa asiaa arvioida, tullaan se saattamaan EU-tuomioistuimen ratkaistavaksi. Silloin suden viidessä vuodessa aiheuttama 6 miljoonan porovahinko tulee tuntumaan juomarahalta".


Luonto-Liiton järjestöpäällikkö Sami Säynevirran mukaan ihmisen harrastus- tai elinkeinotoiminta ei voi määrittää Suomen susikannan tasoa (Maaseudun Tulevaisuus 17.11.) Hänestä suden etu ajaa ihmisen edun edelle, minkä takia susi pitää rauhoittaa kokonaan. Toki susimieheltä löytyy sympatiaa susien tappamille kotieläimille. Hän ratkaisisi ongelman lopettamalla koirametsästyksen susialueilla, eli käytännössä koko jahti-Suomessa (Kaleva 17.11.).

Säynevirran ihanne-Suomi näyttäisi olevan maa, missä susi on vapaana metsissä ja vainioilla, ja sutta pelkäävät ihmiset, sekä porot ja koirat pysyttelisivät kaupungeissa tai vähintään kotonaan (Pohjolan Sanomat 18.11.). Säynevirran Suomeen minulla ja ainakin kymmenillä tuhansilla muilla koiralla metsästävillä ei olisi mitään asiaa. Jos heittäytyisin yhtä yksisilmäisen ahdasmieliseksi, niin minun Suomestani pitäisi kiireellä siirtoistuttaa Sami Säynevirta ja kaikki hänen hengenheimolaisensa jonnekin hemmetin kauas muualle. Varmuuden vuoksi vielä niskanahan vereslihalle hiertävillä seurantapannoilla varustettuina.