Kulkeeko ihmiskunta kohti uutta susikonfliktia?

Kaj Granlundin artikkeli tulee julkaistavaksi Deutsches Jagd- und Wildforschung –lehdessä joulukuussa 2016-10-21, aineisto esitetty seminaarissa Halberstadtissa 21.4.2016:

Ihmisen ja suden väliset ristiriidat ovat synnyttäneet kasvavan ongelman Euroopassa ja pitkällä tähtäimellä tämä tulee muodostamaan merkittävän esteen yrityksille elvyttää eurooppalainen susikanta.

Susien karjaan ja koiriin kohdistamat hyökkäykset lisääntyvät kasvavan susipopulaation suhteessa, mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt susien ihmisille muodostama uhka. Historialliset dokumentit osoittavat kuitenkin kiistatta, että susien ihmisiin kohdistamat hyökkäykset lisääntyvät susien lukumäärän kasvaessa. Kaupunkiväestön elättämä myytti kiltistä, leikkisästä ja ihmisiä rakastavasta sudesta on syntynyt siitä, että urbaani ihminen tulkitsee nuorten susien käyttäytymisen väärin. Totuus on kuitenkin toinen.

Olen koonnut raportteja ja tilastoja susien ihmisiin kohdistuneista hyökkäyksistä viimeisen kolmen vuosisadan aikana ja havainnut selvän käyttäytymismallin, jota sudet hyökkäyksissään ovat noudattaneet menneinä aikoina. Samaa käyttäytymistä intialaiset tutkijat pitävät susille tyypillisenä nykyajan Intiassa.

Lue koko artikkeli: Kulkeeko ihmiskunta kohti uutta susikonfliktia?.pdf

Aineisto esitetty symposiumissa "Dynamic of wildlife resources in Germany and other countries" 21.04. - 24.04.2016, Halberstadt/Sachsen-Anhalt, Germany