Missä menee raja susissa

Ilkka, 28.12.2016:

Susi tarkkaili liki kolme tuntia Kauhajoella nautakarjaa, myöhemmin sitä kuvattiin myös videolle mökillä.

Johanna Heikkilä, Kauhajoki:

Kauhajoella susi asettaa ihmisten arkeen omat rajansa, eikä viranomaisilla ole kiire niitä muuttaa. Vaikka lähihavaintoja oudosta sudesta on runsain mitoin, nyt odotetaan hetkeä, että peto raatelee jonkun tai jotain.

– Miten pitkälle tässä oikein pitää mennä, kummeksuu Kauhajoen riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Jarkko Latvanen kylillä vallitsevaa tilannetta.

Hangaskylän ja osin Teuvan alueella liikkuu useita susia, joista yksi on majoittunut asutuksen sekaan. Latvanen joutui 18. joulukuuta outoon tilanteeseen.

– Mitään vastaavaa ei ole ennen tapahtunut. Olen varma, että tämä susi ei ole normaali.

Latvanen oli Jari Panttilan kanssa koiransa kanssa hirven haukulla, kun he saivat tiedon lähistöllä olevasta sudesta pellolla, karjatilan vieressä.

 

Susi oli hyvin lähellä eläimiä. Panttila kertoo, että susi on ollut Norinkylässä kolmena yönä talojen pihoissa. Lisäksi susi on juossut keskellä päivää kylässä ja kaksi lenkkeilijää näki sen.

– Soitin silloin sunnuntaina hätäkeskukseen, koska se käyttäytyi poikkeavasti. Puhuin poliisin kanssa. Sieltä annettiin ohje seurata tilannetta. Susi oli läheisellä pellolla 2,5 tuntia, eikä häiriintynyt meistä, toteaa Latvanen.

Kaikkiaan sudesta on kuuden viikon ajalta kymmeniä havaintoja, tuoreimmat toissa päivältä.

– Alueella liikkuu myös susipariskunta, mutta ne ovat pysytelleet pääosin metsän siimeksessä, minne ne kuuluvatkin, sanoo Latvanen.

Joskus on tavattu kolmenkin jälkiä.


Tästä yhdestä sudesta on kirjattu pihakäyntejä tihenevissä määrin muutaman viikon aikana, jopa yli parikymmentä kappaletta. Sen todettiin ontuvan toista jalkaansa, joten sen saalistuskyky on heikentynyt. Kilometrin päässä, naapuripitäjän puolella, se on käynyt jo kolmesti koira-aitauksen takana uhittelemassa koirille.

Kolmella jalalla linkuttava ja vammautunut susi on eläin, jota koskee eläinsuojelulaki. Suurpedon kärsimyksiin on lain mukaan puututtava ja sen mukaisesti lopetettava eläin poliisijohtoisesti.

– Viranomaisten mielestä tilannetta on seurattava, koska vielä ei ole "mitään tapahtunut", ja suden kuntoa on seurattava, en tiedä pitääkö ensin jotain tapahtua jotain todella vakavaa, kysyy Latvanen.


Aikaa on kulunut viikko viranomaisilmoituksesta ja susi on käynyt taas pari kertaa kahdessa eri talon pihassa. Toisessa pihassa se oli käynyt koiranhäkissä sisällä, koska häkin ovi auki ja koira muualla sillä hetkellä. Susi on myös havaittu seisomassa keskellä kylätietä.

– Nyt pitää kaikkien olla tarkkana ja ilmoittaa havainnot suurpetoyhdyshenkilöille, kuviakin voisi ottaa. Uhkaavalta koetussa tilanteessa ilmoitetaan hätäkeskukseen, kertoo Latvanen.