Sudet ulvovat Pariisissa

Daily Mail, 17.1.2017 / suomennos 24.1.2017:

Sudet ulvovat Pariisissa, jossa tassunjäljet, jätökset ja myöhäisen yön ulvonnat ovat nyt usein toistuvia havaintoja, sanovat eläinasiantuntijat.

Ranskan susikannat ovat toipuneet vuoden 1930 jälkeen sukupuuton partaalta.

Nyt ne liikkuvat vapaasti Yvelinesin ja Essonnen kaupunginosissa Pariisin lähellä, mutta susitarkkailija Manoel Atman vakuuttaa: "Ne syövät vain nelijalkaisia eläimiä.”

 

Sudet tekevät reviiriään Pariisin alueella. Myöhäisillan ulvontaa kuuluu usein eteläisellä esikaupunkialueella kahden asiantuntijaryhmän mukaan.

City-ketut ovat yleistyneet viime vuosina Ranskan pääkaupungissa, kuten monissa Euroopan kaupungeissa, mutta nyt he kohtaavat uhkaa niitä suurempien ja pelottomampien koiraeläinten, susien, taholta.

Vuosisatojen ajan sudet asuivat Ranskan Alpeilla ja Keskiylängöllä, mutta ne metsästettiin lähes sukupuuttoon 1930-luvulla.

 

 

Sudesta tuli lopulta uhanalainen ja erityisesti suojeltava laji, mutta niiden lukumäärä on kasvanut ja ne ovat levinneet ympäri Ranskaa ja lähemmäs Pariisia.

Viime vuonna yksinäinen susi bongattiin 200 kilometrin päässä Pariisista, mutta asiantuntija muistutti, että tämä eläin pystyy kulkemaan 300 km päivässä riippumatta moottoriteiden ja rautateiden sijainnista.

Nyt ne on nähty ja niiden ulvontaa kuultu itse pääkaupungissa.

Susien tarkkailuryhmän ”Alliance Avec Les Loups” puheenjohtaja, Manoel Atman, kertoo: "Olemme varmoja, että alueella on ollut kolme sutta liikkeellä viime vuoden huhtikuusta lähtien, yksi pari ja yksi yksinäinen susi."

 

Observatoire Du Loup -ryhmä kertoi Le Parisien –sanomalehelle, että sudet liikkuvat vapaasti Essonnen ja Yvelinesin kaupunginosissa, kaupungin etelä- ja länsipuolella, kun taas toinen susi oli Seine-et-Marnen kaupunginosassa, keskustasta itään.

Susitarkkailijat ovat keränneet kuvia tassunjäljistä ja susien jätöksistä varmentaakseen näyttöä havainnoista, joita paikalliset ihmiset ovat tehneet. He ovat kuulleet ja toisinaan nähneet susia.

Viime kuussa kaksi hirvieläinten ruhoa löytyi Rambouilletin metsäalueelta Pariisin lähellä ja herra Atman sanoi: "Ruhojen selkärangat olivat rikki - niitä ei oltu ammuttu eivätkä ne olleet saaneet osumia kolaritörmäyksessä."

 

Hän kertoi, että niiden sisäelimet oli syöty ja lisäsi: "Tämä on tyypillistä susien saalistustapaa."

Mutta herra Atman rauhoittaa pariisilaisia: "Tällaiset eläimet eivät ole kiinnostuneita syömään ihmisiä. Me kävelemme kahdella jalalla, ne syövät vain nelijalkaisia eläimiä."

Lokakuussa 2015 Ranskan hallitus palkkasi susien metsästäjiä Alpeille useiden lampaisiin kohdistuneiden hyökkäyksien jälkeen.

Asiantuntijapetoyhdyshenkilö Troy Bennett kertoi BBC:lle tuolloin: "Koska ne ovat suojeltuja eläimiä, mikään ei voi pysäyttää niitä. Ennakoin kymmenen vuotta sitten, että ne levittäytyvät Pariisin asti ja nyt siitä on tullut totta."