Syvyyssukellus Pohjolan susien maailmaan

Maaseudun Tulevaisuus, 21.4.2017:

Suden ja ihmisen suhde on kautta aikojen ollut ristiriitainen. Näin aloittaa Kaj Granlund kirjansa Suden Pohjola ensimmäisen luvun sutta kohti.

Kirja sukeltaa syvälle susien maailmaan. Sukellus suden maailmaan on niin syvä, että kirjaa lukiessa alkaa hengästyttää.

Tietoa on kerätty eri lähteistä valtavasti ja kuvia on paljon tukemassa esitettyjä näkemyksiä. Yhtenä kimmokkeena kirjan julkaisulle on ollut "nykypäivän kaupunkioloista ohjattu suurpetopolitiikka", kuten kirjoittaja suurpetopolitiikkaa alkusanoissa kuvailee.

"Vaikka lukuisat lähteet selkeästi esittävät tilastoja susien vaarallisuudesta viranomaisemme ja tiedotusvälineet tekevät kaikkensa tämän tiedon kumoamiseksi."

 

Erilaisten väitteiden ja vastaväitteiden kumoaminen tai tukeminen ovat isossa roolissa kirjassa. Suomalaisen susipopulaation puhtautta ja suden vaarallisuutta petoeläimenä käsitellään paljon.

Seitsemän lukua perkaavat muun muassa suden käyttäytymistä, eri harmaasuden alalajien ilmiasuja, ihmisen sekä suden yhteiseloa ja suden genetiikkaa.

Monet netin susikeskusteluissa toistuvasti esiin nousevat tapaukset on käsitelty kirjassa perusteellisesti.

Tällaisia ovat muun muassa Kolmårdenin eläintarhan susien tappama eläintenhoitajan tapaus vuodelta 2012 sekä Kanadan Ontariossa vuonna 2005 neljän suden hyökkäyksessä kuolleen Kenton Joel Carnegien tapaus.

Näiden lisäksi käsitellään monia kotimaisia tapauksia, kuten Perhon koirasusien alkutaival vuodelta 1994 ja vuoden 2013 tapahtumat Perhossa.

Granlund ei ole tyytynyt istumaan vain kirjoituspöydän äärellä susiin perehtyessään, vaan hän kävi esimerkiksi viime talvena Jakutiassa Venäjällä tutkimassa venäläisten johdolla susia.

Vaikka Granlund pöllyttää kotimaista suurpetopolitiikkaa ja susitutkimusta reilulla kädellä, ei vahvasti vihreät aatokset omaavien pidä ylenkatsoa kirjaa.

Jokaiselle susista kiinnostuneelle kirjalla on varmasti annettavaa, kukin käyttäköön haluamaansa suodatinta lukiessaan.

Sari Penttinen


Lue myös:

Onko Suomen virallinen susitutkimus epäuskottavaa?, Kaj Granlund, 11.4.2017

Kirjan voit ostaa täältä!