Erik S. Nyholm: Suomalaiset leikkivät susien kanssa!

Susitutkija Erik S. Nyholm Taajamasuden haastattelussa, 28.1.2015:

 

Mitä ajattelet nykyisestä susitilanteesta ja susikannan hoitosuunnitelman päivityksestä?

Ihmettelen kovasti miten suomalaiset leikkivät susien kanssa. Pelkään pahoin, että leikki loppuu yllättäen.

Nykyinen susitutkimus on aivan ylimitoitettua, ei sellaista tarvita lainkaan tässä mittakaavassa. Suomen sudet ovat yksi osa Venäjän 50'000 suden kannasta. Miten ihmeessä meillä on tehty tästä eläimestä uhanalainen!

Susia tulee Venäjältä lisää aivan vapaasti. Minkäänlaista estettä niiden liikkumiselle ei ole olemassa. Jos meillä olisi raja-aita Venäjän kanssa, olisi jonkinlainen este niiden tulolle, mutta edes poroaita ei pidätä yhtään sutta.

 

  

Miltä näyttävät sudet tämän hetken uutiskuvissa ja luontokuvissa?

Eräs ystäväni lähetti minulle juuri jokin aika sitten kuvan ”aidosta” sudesta. Sanoin hänelle, että jos kuvan eläimen jaloista vähennetään 10 cm, niin sitten se saattaa muistuttaa sutta. Suden keho on pitkä ja matala.

Kävin mittaamassa tänä talvena täällä Tohmajärvellä kaadetun suden. Mitat olivat sudelle tyypilliset, mutta väritys oli väärä. Tämä yksilö oli keltainen kuten laika-rotuinen koira.

Ulkomuototunnistus vaatii paljon aitojen susien kuvien selaamista – sekä viitseliäisyyttä, että jaksaa mitata kehon, mm. jalkojen ja korvien, mittoja.

Mittasuhdevirheet nykyisissä susieläimissä ovat niin yleisiä, että harvoin enää näkee aitoa sutta.

 

Miten nyt pitäisi toimia että hybridit saataisiin pois luonnosta?

Siinä se onkin se ongelma. Hybridit ovat niin piintyneet ihmisten mieliin. Eivät ne ihmiset taida edes välittää siitä miltä ne näyttävät. Ihmiset ovat niin leimautuneet omituisen näköisiin nykysusiin, että eivät taida olla kiinnostuneita aidon suden säilymisestä.

Koirasusien määrä myös lemmikkinä on lisääntynyt valtavasti. Ehdotin aikanaan ministeriölle koirasusia koskevaa määräystä, että urosta ei saisi laskea irti maalis-huhtikuussa, jolloin on suden kiima-aika.

Minulle väitettiin, että susi ei pariudu koiran kanssa, vaan että susilauma tappaisi koirasuden. Olen kuitenkin eri mieltä. Alfa-naarasta ei määrää kukaan. Jos se on mieltynyt koirasusiurokseen, niin sitä ei estä mikään pariutumasta sen kanssa.

  

Parhaillaan Tuupovaaran alueella on lauma, jonka naaraan todettiin olevan kiimassa jo marraskuussa. Mitä arvelet tästä?

Voin hyvin ymmärtää, että tahot, jotka vaalivat puhdasta sutta, ovat huolestuneita. Ollaan aika ison ongelman edessä, jota ei haluta edes tunnustaa.

Ainakin itse haluaisin, että meillä olisi ihan puhdas susi ja koira erikseen. Tämä ongelma on aika laajalle levinnyt myös muualla Euroopassa, mm. Saksassa.

Esimerkiksi suden korva on muodoltaan tasasivuinen kolmio. Pitkäkorvaisia koirasusia näkee silti sutta esittävissä kuvissa paljon. Ongelman edessä ollaan, eikä valoa ole näkyvissä.

 

Useat ihmiset joutuvat todistamaan susien jatkuvia pihakäyntejä oman asuntonsa lähellä. Miten tähän tulisi suhtautua?

Toivon hartaasti ettei tapahtuisi mitään vahinkoa. Voi olla aikamoinen järkytys ihmisille, kun susivahinko tapahtuu odottamatta.

Susilauma on siinä mielessä pelottava, että jos yksi susista käy ihmisen kimppuun, niin muutkin tekevät samalla tavalla. Yksittäinen susi ei välttämättä niin helposti lähde hyökkäämään ihmisen päälle.

 

Sudenhoitosuunnitelmassa esitetään, että koirasusi pitää ensin tunnistaa viranomaisen toimesta ennen kuin sen saa poistaa Riistakeskuksen mahdollisella luvalla. Viranomainen tekee tunnistuksen dna-testein. Mitä mieltä olet tästä?

Miten se onkaan niin voimakas usko dna:han? Suomalainen susien ja koirasusien dna-tutkimus on hakoteillä verrattuna naapurimaamme tutkimuksiin.

Olen keskustellut venäläisten tutkijoiden kanssa. Heillä on käytössään kymmenien tuhansien susien näytteiden vertailumateriaali. He ovat analysoineet mm. Perhossa vuonna 1994 kaadettujen koirasusien näytteet, jotka olivat minulla tallessa pakastimessa.

 

Suomen susikanta on tuplaantunut yhden vuoden aikana. Nyt meillä on Rktl:n mukaan 220-245 sutta (joulukuun ilmoitus oli jopa 290-410). Miten tämä on mahdollista? 

Se kertoo siitä, että he eivät itsekään tiedä millainen susikanta meillä oikeastaan on. On inhimillistä, että tarkan tiedon saaminen on vaikeaa.

Hiihtämällä susia voi jäljittää, mutta se on aika työlästä puuhaa. Kerrankin sudet olivat kulkeneet pitkän matkan samoja jälkiä pitkin, mutta sitten yhdessä kohdassa samasta jälkijonosta lähti toistakymmentä sutta.

  

Mikä olisi järkevä tapa suhtautua susiin?

Olla hyvin varovainen. Yksi tuttu poromies sanoi, että et tarvitse muuta asetta sutta vastaan kuin ranteen vahvuisen kepin. Niin herkkä on suden selkäranka, että susi on poissa pelistä, jos siihen osut.

Itse arvelen, että se olisi aika hurja esitys, jos joutuisi taistelemaan kepin avulla sutta tai susilaumaa vastaan.

 

Väitetään, että jos alfa-naaras ammutaan jahdin yhteydessä, niin lauma tuhoutuu. Mitä mieltä olet tästä ajatuksesta?

Se on aivan legendaa. Susilauman vallitseva käyttäytymismuoto, kun kaikki jäsenet ovat yhdessä, on se että alfanaaras määrää mitä tehdään.

Laumassa on aina kasvamassa nuoria yksilöitä, jotka ovat heti valmiita ottamaan johtajan paikan. Olisi aika erikoista jos jokin eläinlaji tuhlaisi loput laumasta, jos yksi kuolee. Ei sellaista ole luonnossa ollenkaan.

 

Mitä kaikkea sisältyi työhösi, kun toimit susitutkijana?

Susien poistaminen on ihan täyspäiväinen työ. Jos sen hoitaa tunnollisesti, ei tieteellistä työdä ehdi tekemään ollenkaan. Silloin kun olin itse poistamassa susia erityisesti poronhoitoalueella, saatiin vahingot pysymään alle puolessa miljoonassa.

Aikanaan työssäni tutkin susien jälkiä ja seurasin laumojen toimintaa. Yhteistyö maa- ja metsätalousministeriön kanssa oli saumatonta. Seppo Mattila antoi luvat heti, kun niitä tarvittiin. Ainoa mahdollisuus saada haitalliset pedot pois on toimia nopeasti. Poistolupa pitää saada saman tien, kun haittaa aiheuttaneet sudet ovat vielä paikalla.

Nyt kaipaisin sellaista miestä, joka olisi ammattilainen ja joka keskittyisi susien poistoon. Susien määrä poronhoitoalueella pitäisi olla aivan minimissään. Nythän vahingot hipovat jo kymmentä miljoonaa euroa. Poronhoitoalueen ulkopuolella sudet pitäisi saada hätistettyä erämaihin. 

Susien poisto ei ole metsästystä. Silloin pitää olla käytettävissä kaikki mahdollisuudet toimia, kuten yökiikarit, joiden kanssa oli mahdollisuus kytätä susia yhden tai kahden miehen voimin ja apuna jahdissa olivat vapaaehtoiset poromiehet tai alueen tuntevat metsästäjät.

Eero Helle sanoi silloin, että kouluta nyt hyvä ihminen, joka osaa jatkaa työtäsi, kun jäät eläkkeelle. Työtä tehtiin yötä päivää silloin, kun asia oli ajankohtainen. Ei siihen oikein kukaan vieras olisi tullut mukaan. Koulutin oman poikani. Hän ei ole nyt kuitenkaan vastaavassa työssä, vaan toimii opettajan ammatissa kouluttaen opiskelijoita suurpeto- ja luontoasioissa.

 

(Erik S. Nyholm toimi Rktl:n susitutkijana lähes parikymmenen vuoden ajan 70-luvun lopulta  90-luvun puoliväliin asti. Häntä haastatteli Tiltu Nurminen.)


Lue myös:

Yhdysvaltalainen susitutkija: "Suomalaisen tieteellisen tutkimuksen maine vaakalaudalla!"Clayton Dethlefsen, susitutkija, USA, 22.1.2015

Oripään Pihasusiseminaarissa nähtyä ja kuultua, Taajamasusi, 24.1.2015

Hyvästi suden geneettinen puhtaus - eläköön hybridit!, Tiltu Nurminen, 16.1.2015