Pohjois-Karjalan suuri susikesä - osa 4

Suomen Kuvalehti, Elina Karjalainen, 19.8.1961:

Rajan lasten vaarallinen koulutie alkaa syyskuussa. Useissa tapauksissa joutuvat lapset kulkemaan koulutiellään yksinäisiä salotaipaleita, eivätkä maantietkään tarjoa turvaa, koska sudet ovat niidenkin varsilla liikkuneet.

Voidaan tietysti sanoa, että lapsille on hankittava saattajat. Näin on tehtäväkin, mutta takaavatko saattajatkaan lasten turvallisuuden, jos pedot ovat kyllin nälkäisiä, ja karja on viety navettaan. Vanhemmat, joiden kanssa keskustelin, sanovat, etteivät he voi lähettää lapsiaan koulutielle.

On saatava asuntoloita, joissa lapset viettävät viikkonsa, sillä saattajien palkkaaminen maksaa, eikä jokaisessa talossa ole väkeä, joka pystyy irrottautumaan töistään ja saattamaan lapsia pitkillä koulutaipaleilla.

- Eikö mitään ole tehtävissä? kysyvät vanhemmat epätoivoisina, ja lapset ovat jo nyt niin säikähtäneitä, että lymyävät nurkikiin kuullessaan susista puhuttavan.

Eikö olisi mahdollista ryhtyä neuvotteluihin neuvostoliittolaisten rajavartiostojen kanssa yhteistuumin suoritettavasta jahdista, joka saattaisi tuottaa tuloksia?