Kansanedustajien vastaukset Hämäläisen susiviestiin

"Suurpetopolitiikasta kiittäen" -kampanja, 14.10.2014:

Jari Hämäläinen Keski-Suomesta lähetti sähköpostilla terveiset kaikille nykyisille kansanedustajille. Viestin mukana oli kuva koirasta, joka oli joutunut susien raatelun kohteeksi.

Tässä niiden edustajien vastaukset, jotka reagoivat kysymykseen. Yhdeltäkään vihreiden edustajalta ei tullut vastausta.


Jari Hämäläinen:

Sudet tappoivat suomenajokoira Hamin Sotkamossa 12.10.
Hami oli paitsi erinomainen metsästyskoira, myöskin perheen rakas lemmikki. 
Koiranomistajien tunteet voi vain kuvitella.

Suurpetopolitiikasta kiittäen,


Jari Hämäläinen

 

Peter Östman:


"Kiitos Jari erittäin surullisesta viestistäsi. Olen myös koiranomistaja. Juttelin tuttavieni kanssa viikonloppuna tästä problematiikasta. Lupasin että minä mahdollisimman piakkoin teen kirjallisen kysymyksen aiheesta."

 

Sirkka-Liisa Anttila:


"Hyvä Jari Hämäläinen!

Kiitokset yhteydenotostanne. En ymmärrä mistä minua kiitätte, koska en ole yli 3 vuoteen ollut ministerinä petopolitiikkaa johtamassa.

Oikea osoite on nyt ministeri Petteri Orpo ja hänen edeltäjänsä Jari Koskinen. He vastaavat siitä mitä petopolitiikassa on nyt tapahtunut. 
Ollessani ministerinä yritin kaikkeni tehdä susien määrän vähentämiseksi mutta siinäkin komissio meitä uhkasi kanteella Euroopan Tuomioistuimeen, jos susipopulaatiomme vielä pienenee.

Tiedän tarkkaan että susien laskentamenetelmät joilla niitä lasketaan. eivät herätä ihmisten luottamusta. Siksi aikanani esitin että laskennat pitää tehdä yhdessä niiden ihmisten kanssa joita nämä pedot eniten haittaavat, koska luottamus laskentoihin pitää palauttaa eikä se muuten palaa. Eläinmäärät ovat se lähtökohta, josta tappolupia myönnetään, siksi niiden mahdollisimman kattavasta ja oikeasta määrästä väänsimme kättä aina viimeiseen saakka.

Petopolitiikassa pitää jatkossa saada lupa hävittää ne pedot jotka tulevat ihmisten asumusten pihapiiriin ja elinpiiriin. Petojen paikka ei ole ihmisten pihoilla eikä lemmikkieläinten ahdistelijana.
Olen erittäin surullinen Hamin joutumisesta suden suuhun mutta kirjoittakaa 
vastuuministerille. Minä vain kerroin mitä ajattelen tilanteesta. Hyvää syksyn jatkoa

terveisin Sirkka-Liisa Anttila"

 

Mattila Pirkko:


"Tervehdys ja kiitos että laitoit tämän postin, vaikkakin surullisen ja masentavan. Minä kannatan tiukempaa petopolitiikkaa."

 

Suutari Eero:
"Hyvää Iltaa!
Olen todella pahoillani, ettei asian korjaamiseksi tehty työ ehtinyt estämään Hamin kuolemaa. Häirikkösusien poistaminen laillisesti onnistunee vasta ensi syksyn jälkeen."

 

Jalonen Ari:


"Meillä on kaksi koiraa ja voin kuvitella perheen surun.
Itse koen vastuukseni jatkaa työtä."

 

Tolppanen Maria:


"Miksi kiität minua siitä? Olisi kohtuullusta, että otat selvää mitä mieltä henkilö on suurpetopolitiikasta ennen kuin heittelet mitä sattuu.
Olen pahoillani koirasi puolesta.
Ihmettelen tosin, miten sudet pääsivät koirasi kimpouun. Piditkö sitä yksin ulkona? Oliko koirasi kenties narun nokassa?"

 

Reijo Hongisto:


"Itellä on ollu kolme työ koiraa ja jokunen harrastekoira. Nyt tarhassa on kymmenvuotias norjalainen hirvikoira.
Uskon jotenkin aavistavani koiranohjaajan tuntemukset kun lakkaa haukkuu kuulumasta ja kuuluu vain kiljahdus. Sitten on hiljaista. Siinä pumppu ottaa kierroksia kun lähetään sitä viimeistä äännähdystä kohti. 


Sanomattakin on selvää, mutta sanompa nyt kumminkin että meidän suurpetopolitiikkamme on aivan järjetöntä
Suojeluhenkiset vihreät ovat vallanneet ministeriöt. Ympäristöministeriön jotenkin puuhapaikkana ymmärrän, mutta näyttää sama meno jatkuvan myös maa- ja metsätalousministeriössä. Sitä en ymmärrä.


Meillä laaditaan sudenhoitosuunnitelmaa ja yritetään lisätä susikantaa. On kaikenlaista työpajaa jossa kuntalaisille suoraan sanottuna valehdellaan kertomalla että heille maksetaan susien lisääntymisestä siedätysrahaa. Eihän näillä sanojilla ole mitään sananvaltaa siitä mitä rahoja jaetaan ja kenelle.


Suoraan sanottuna seuraavissa vaaleissa on saatava metsästäjät vaaliuurnille ja metsästäjäpuolue liikkeelle. Vain tällä tavalla on mahdollista saada sellainen ministeri ainakin MMM:n johtoon joka uskaltaa sanoa asiat niin kun ne on. Nykyinen ja hänen edeltäjänsä eivät uskalla.


Moni vannoo keskustan nimeen maa- ja metsätalousasioissa.
Heille on hyvä kertoa että Sirkka-Liisa Anttilan ministeriaikana nostettiin suurpetojen korvaushintoja roimasti.
On käsittämätöntä että kun petokannat ovat kasvaneet, niin korvaushintojen olisi pitänyt laskea.

Anttila junaili asian päin vastaisesti, kun korvaushinnat nostettiin pilviin, saatiin lakiin rikosnimike "törkeä metsästysrikos" tämä avaa poliisille mahdollisuuden mm. telekuunteluun."

 

Markku Rossi:


"Kiitos koskettavasta viestistäsi - sudet käyvät entistä rohkeammaksi, jos niitä ei päästä "rauhoittamaan" perusteellisemmin. Tämä hullu maailma rakentuu aivan väärille arvoille ja näkemyksille. Osaltani teen parhaani petopolitiikan tiukentamiselle, sekin tapahtuu seuraavan hallitusohjelman kautta.

Muutama susi Nuuksiossa voisi avata monen silmät myös etelässä..."

 

Simo Rundgren:


"Nämä on kauheita tapauksia. Petoja on päästävä vähentämään."

 

Anne Kalmari:


"Hei!
Olen aivan samaa mieltä kanssasi siitä, että petopolitiikka on epäonnistunut. Mielestäni EU:n uhanalaisten eläinten lista pitäisi avata. Koskee myös karhuja ja liito-oravia. Nykyiset säännökset tulevat erittäin kalliiksi Suomelle. Samoin ihmisten oikeusturva jää luonnoneläinten jalkoihin."

 

Heikki Autto:


"Olen todella pahoillani Hamin kohtalosta. Haluan ilmaista myötätuntoni Hamin perheelle ja otan osaa suruun. Pyrin omalla toiminnallani vaikuttamaan, että petopolitiikkaan saadaan muutos ja susien aiheuttamat vahingot saadaan kuriin myös muualla kuin poronhoitoalueella.

Pohjoisessa tosiaan susiongelmaa on saatu jo huomattavasti rajattua, kun kiintiöt poistuivat, mutta etelämpänä tilanne susien osalta on edelleen ongelmia aiheuttava. Ja toki pohjoisessakin muiden petojen osalta ongelmat ovat edelleen valtavat, joten töitä riittää sekä poronhoitoalueella että etelämpänä.
Kiitos viestistäsi! Tehdään töitä politiikan parantamiseksi.""

 

Raimo Piirainen:

"Olemme tavanneet ministeri Orpon Susi asian tiimoilta. Hän on myös todella huolissaan Susien koirille ja muille kotieläimille aiheuttamista vahingoista. Ministerinkin, samoin kuin meidän kansanedustajien kädet ovat sidotut. Lupaprosessi menee lakien ja pykälien mukaan.

Ainut nopeasti saatava lupa on mahdollista saada vahingonaiheuttamisen perusteella, se pitää pystyä todentamaan juuri siihen Suteen mikä on vahingon aiheuttanut. Lumen sataminen on ratkaisu, koska silloin pystytään jälkien perusteella Susi todentamaan luotettavasti. Välitin viesti kuvan kera myös Riistakeskuksen lupahallinnosta vastaavalle Sauli Härköselle."


Tapani Tölli:

"Kiitos sähköpostista ja hätkähdyttävästä kuvasta. Susiongelmaa ei tunneta riittävästi ja osa vähättelee sitä melkoisesti. Kyllä kaatolupia pitäsi antaa lisää."