Kannanhoidollisessa susijahdissa tuli saaliiksi koirasusi

Taajamasusi, 29.1.2016:

Kannanhoidollisessa susijahdissa tammikuussa 2016 saatiin Itä-Suomessa saaliiksi koirasusi ensimmäisen jahtiviikon aikana. Asia selviää eläimen ulkonäön perusteella. Kiinnostavaa on kuulla, miten Oulun yliopiston dna-tutkimus määrittelee tämän eläimen sitten, kun tulokset aikanaan julkistetaan.

Eläimen turkki lähtee täyttäjälle ja jää myöhemmin metsästäjälle muistoksi. Eläimestä otetut kudosnäytteet lähetetään Luonnonvarakeskukselle Taivalkosken toimipisteeseen. Viranomaiset eivät ole pyytäneet valokuvia kaadetuista yksilöistä eikä heillä siis ole mitään tietoa minkä näköisestä eläimestä näyte on otettu.

Metsästäjien arvion mukaan kyseessä oli nuori, alle vuoden ikäinen eläin. Vaikka tämäkin eläin on muuten hyvin susimainen ja omaa monia aidon suden piirteitä, valkoinen hännänpää ja valkoiset kynnet paljastavat sen risteymäksi.

 

Tällä hetkellä suomalainen susikanta alkaa olla niin suuri, että aikanaan risteytettyjen villiintyneiden koirasusien jälkeläiset alkavat risteytyä keskenään. Silloin jo montakin sukupolvea sitten saadut ja välillä taustalle jääneet koiran ominaisuudet pulpahtavat taas pinnalle.

Esimerkiksi kolmannen sukupolven risteymien tuottamassa pentueessa kaikissa pennuissa ei välttämättä näy samoja ominaisuuksia. Osa pennuista voi olla hyvinkin susimaisia ja osa koiramaisia. Koko aidolle susikannalle on äärettömän tärkeää, että tällaiset koirasusitapaukset tulevat ilmi julkisuuteen.

Jos halutaan päästä eroon kesyistä pihasusista ja koirantappajista, on oleellista, että kaadetut susieläimet dokumentoidaan huolellisesti. On turha ottaa dna-näytettä, mikäli ei ota samalla valokuvia kyseisestä eläimestä. Näytteillä ei ole silloin mitään arvoa, jos toistamme samoja virheitä kuin viranomaiset. 

Osa jahtiporukoista on sopinut, että kuvia saaliseläimistä ei julkaista. Osa taas unohtaa dokumentoinnin jahdin tiimellyksessä. Nyt pitäisi metsästäjien unohtaa arkailu ja toimia yhteistyössä keskenään koko Suomen alueella esittäen kuvia oman alueensa kaadetuista yksilöistä julkisesti.

Kannahoidollisessa susijahdissa 2016 kaadetun koirasusiristeymän kokonaispituus kuonosta hännäntyveen 113 cm. Säkäkorkeus 68 cm.

Monta susimaista tuntomerkkiäkin löytyy tästäkin risteymästä kuten etujalkojen musta, pystysuora raita.

Kummatkin etutassut olivat samanlaiset, osa kynsistä oli mustia ja osa vaaleita. Takatassujen kynnet olivat kaikki valkoisia. Aidon suden kaikki kynnet ovat aina mustia.

Häntä mitattiin 37 cm pituiseksi.

Tämän eläimen hännänpää on valkoinen, vaikka aidon suden hännänpää on musta.

Korvat ovat tasakylkisen kolmion muotoiset, kuten sudellakin.

Pää on hyvin susimainen: pitkä kapea kuono, vinot kapeat silmät ja väritys ovat kuten aidolla sudella.

Raateluhampaan pituudeksi mitattiin 23 mm.

Huulien ympärykset sekä poskien alaosat ovat valkoiset kuten aidolla sudella.

Tassun leveys 6 cm.

Aidossa sudessa ei ole yhtäkään koiramaista piirrettä. Risteymässä sen sijaan voi olla sekä koiramaisia että susimaisia piirteitä.  

Saaliiksi saatu risteymä ei kuluta kannanhoidollista pyyntikiintiötä. Metsästäjät voivat todennäköisesti tässä tapauksessa lähteä uudestaan aidon suden pyyntiin.


Lue myös:

Suden väritys ja ulkoiset tuntomerkit, V.G. Heptner, Neuvostoliiton nisäkkäät, 1998

Eläintarha halusi vangita koirasusia loukuilla, Österbottens Tidning, 26.11.2014

Hybridejä voi sisältyä susien geenipankkiin, Österbottens Tidning, 20.11.2014

Suomessa ei ole ollut puhtaita susia 1980-luvun jälkeen, Maaseudun Tulevaisuus, 8.10.2014

Vladimir Bologow saattaa jatkaa susi-istutuksia Suomen rajan tuntumassa, Turun Sanomat, 5.5.2012