Jo toinen koirasusi saaliiksi kannanhoidollisessa susijahdissa

Taajamasusi, 1.2.2016:

Juudinsalon laumasta ammuttiin torstaina 28.1.2016 uros ja naaras. Uros oli huomiota herättävän vaalea, sen kynsissä näkyi paljon valkoista ja kallo oli harvinaisen leveä. Kyseessä oli arviolta nuori, yli vuoden ikäinen, 2014 syntynyt yksilö. Vaalean uroksen painoksi arvioitiin noin 40 kg.

Naaras sen sijaan oli tummahkon harmaa, ja sen kynnet olivat myös tummat ja kallo kapea.

Juudinsalon lauma liikkuu Rautavaaran – Varpaisjärven kuntien alueella, Älännejärven molemmin puolin. Jo pari vuotta sitten laumassa herättivät huomiota erityisen vaaleat yksilöt.

Tämä kyseinen lauma on raadellut lähivuosina noin kymmenisen koiraa. Viimeksi näiden hukkien kitaan meni ajokoira 6.1. ja sitä seuraavalla viikolla sudet kävivät samalla paikalla vielä kolme kertaa tarkistamassa paikkaa ja sen jälkeen liikkuivat asutulla alueella pihoilla.

 

Näiden eläinten kesyydestä kertoo sekin, että naaras ammuttiin 30 metrin päähän ja uros 60 metrin päähän. Kaksi lauman sutta kulki vielä sen jälkeen 40 metrin päähän passimiehestä ilman mitään kiirettä.

Kun tässä tapauksessa saatiin saaliiksi vaalea suden ja koiran – luultavasti laikan – risteymä, tulisi selvittää, kuinka monta muuta risteymää löytyy samasta laumasta. Ilmeisesti joko alfauros tai alfanaaras on risteymä ja koko pentue siten kantaa koirasuden geenejä.

Seuraava kysymys kuuluukin, kuinka monta pentuetta tällainen alfayksilö on jo ehtinyt tuottaa edellisinä vuosina, ja mihin alueille nämä pentueet ovat levinneet tuottamaan omia koirasusipentujaan?

Luonnonvarakeskuksen tutkimusjohtaja Vesa Ruusila vakuutti juuri lauantaisessa Ilomantsin susi-illassa, että Suomessa on todettu vain kolme koirasusiristeymää koko susihistorian aikana. Tutkimuslaitoksen luotettavuus näyttäisi olevan tämän hetkisen tilanteen valossa hieman kyseenalainen.

Kuvasarja Juudinsalon lauman kaadetuista yksilöistä:

Vaalea koiraeläin kuvassa on uros, tummempi on naaras. Tämä Juudinsalon lauman nuori uros saattaisi olla laika-rotuisen koiran ja suden risteymä.

Aidon suden hännänpää on musta. Tältä urokselta tuo tuntomerkki puuttuu.

Aiden suden kaikki kynnet ovat pikimustat. Tällä yksilöllä kynnet ovat vaaleat.

Etujalasta puuttuu aidon suden tumma pystyraita.

 

Lue myös:

Luku 6. Sudet ja koirat, Venäjän sudet – historiallinen kehitys ja ongelmat, Eläintieteen professori Christoph Subbe, 2008

Erik S. Nyholm: Suomalaiset leikkivät susien kanssa, Taajamasusi, 28.1.2016