Koirasudet vartiokoirina

Eläinten käyttäytymistieteen professori, emeritus, Kanada, Valerius Geist, 17.12.2016:

Stalinin Venäjällä nähtiin toden totta vaivaa jalostettaessa vahtikoiraa pakkotyöleirejä (Gulag -leirit) varten.

Risteytyksiin käytettiin kaukasialaisia paimenkoiria, joista lopulta syntyi suuri, ärhäkkä ja hyvin vaarallinen kaukasiankoira (Owtscharka). Se oli varsinainen Gulag-koira, mutta sitä käytettiin myös rajapartiointiin sekä teollisuuskohteiden ym. vartiointiin myös entisen DDR:n rajalla.

(Katso artikkelia Hunde unter dem Roten Stern).

Rajapartiokoiriksi risteytettiin Tsekkoslovakiassa saksanpaimenkoiria ja susia, koska haluttiin jalostaa suurempi ja vahvempi eläin joka olisi myös paremmin sopeutunut kylmyyteen ja lumeen. Työ aloitettiin 1955 ja lopetettiin 1971, sillä koirasusista ei ollut rajavartiointiin koska niiden saksanpaimenkoiran terävyys oli kadonnut ja ne tulivat ihmisaroiksi ja pelokkaiksi.

 

Nyt sitten seuraa jotakin ainutlaatuista: venäläiset jatkoivat jalostusta samoin turhaan, kunnes he vuonna 2000 saivat läpimurron – siis 29 vuotta sen jälkeen kun tšekkoslovakialaiset olivat luopuneet yrityksistä. Miten?          

Vuonna 2000 he löysivät epätavallisen ihmisystävällisen naarassuden, Naidan. Se risteytettiin saksanpaimenkoiran kanssa ja tästä linjasta kehitettiin sitten Volkosob (volk = susi, sobaka = koira).

Näillä volkosobeilla on noin 30% suuremmat aivot kuin koirilla, ne ovat pelottomia, oppivat nopeasti ja oikein sekä  työskentelevät ääneti ollen siten sopivia salaisiin operaatioihin jne. Niinpä on kysyttävä, mikseivät venäläiset seuranneet tshekkien esimerkkiä?

Minä otaksun, että jo aikaisemmissa susiristeytyksissä oli saatu ”ihmekoiria”. Tietääkseni susien ja koirien risteyttämiset lopetettiin Suomen vastaisella rajalla, kun Venäjän kommunismi romahti. Siksipä vanhoja jalostuslinjoja ei enää ollut ja venäläiset jatkoivat kokemuksistaan viisastuneena.

Ja vuonna 2000 se onnistui! Siten on täysin mahdollista, että näitä susi x koira- risteymiä käytettiin kommunistisella Venäjällä työleirikarkureiden kiinniottoon. Lukekaa, mitä volkosobeista viitteessä kirjoitettiin! Varsinaisia ihmekoiria! Leirien vartiointiin koulutettiin kuitenkin owtscharkoja.