Perhon susia epäillään koirasusiksi

Metsästys ja Kalastus, 3/2014:

Tammikuussa 2013 Perhossa laittomasti tapettua kolmea sutta epäillään suden ja koiran risteymiksi.

Metsästysrikoksesta epäillyt henkilöt toimittivat susista dna-näytteet Venäjän Tiedeakatemiaan Vavilov-instituutin tutkittavaksi.

“Venäläisten geneetikkojen mukaan Perhon sudet olivat risteymiä.

Samalla tutkittiin myös tammikuussa 2012 Pöytyällä ammutun kellertäväturkkisen Auli-suden perimää.

Sen he määrittivät koiraksi”, paljastaa Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta eläkkeellä oleva hirvitutkija Kaarlo Nygren.

Hän kertoo toimineensa asiassa metsästäjien “yhteysmiehenä” venäläisiin riistantutkijoihin.

Perhon epäilty metsästysrikos odottaa yhä oikeuskäsittelyä. Metsästys ja Kalastus –lehden tiedon mukaan syytetyt perustavat puolustuksensa tapettujen susien geneettiseen epäpuhtauteen.

Jahti käynnistettiin, koska alueella asustanut susilauma käyttäytyi kesysti.

Perhosta on noin 20 vuotta sitten hävitetty viranomaisten päätöksellä vastaavasti käyttäytynyt koirasusi- tai villikoiralauma.

 

Poliisin esitytkinnassa Oulun yliopisto on jo aiemmin analysoinut kolmen salakaadetun suden sekä Aulin dna-näytteet.

“Ne olivat kaikki susia”, sanoo professori Jouni Aspi.

Oikeusprosessin keskeneräisyyden takia hän ei kommentoi venäläisten tutkimustuloksia, mutta kummastelee niistä tehtyjä tulkintoja.

”Meillä on käytössä noin 500 suden geenipankki Suomesta ja lähialueilta, johon olemme verranneet kunkin yksilön perimää. Vanhimmat näytteet ovat 1800-luvulta. Venäläisillä ei tällaista vertailuaineistoa ole.”

Suden ja koiran pariutuminen on meillä erittäin harvinaista. 2000-luvulta on tiedossa vain kolme luonnossa elänyttä suden ja koiran risteymää. Kaarlo Nygren pitää havaintoja aliarviona. Myös eläimen ulkonäön ja käyttäymisen tulisi olla villille sudelle tyypillistä.

”Euroopan susissa on jo vahva sekoitus koiraa. Geneettiset erot ovat laimentuneet. Aitoja susia löytyy yhä Venäjän ja Pohjois-Amerikan erämaista, Suomesta tuskin muutamaa kymmentä enempää.”

Ilomantsissa asuva Nygren on huolestunut Venäjän Karjalassa viime vuosina yleistyneistä susimaisista villikoirista.

”Esimerkiksi Värtsilän avokaatopaikalla asustaa tällä hetkellä noin 20 suden ja koiran sekalauma. Näitä hurttia on rajan pinnassa kymmeniä lisää ja niitä on siirtynyt myös Suomeen.”

Suden valtakunnallinen kannanhoitosuunnitelma on parhaillaan päivityksessä. Maa- ja metsätalousministeriön nykylinjauksen mukaisesti risteymät tapetaan susien rotupuhtauden ja lajinomaisen käyttäytymisen säilyttämiseksi.

Koira on kesytetty sudesta. Se mutkistaa lajinmääritystä. Ajatellaan että suden perimä olisi numero 1 ja koiran 2. Risteymien perimä voi olla mitä tahansa väliltä 1-2. Meneillään on akateeminen kiista desimaalin tuhannesosan paikasta: Missä kulkee suden, koirasuden ja koiran raja?

Linjaus on vaikea, mutta pakollinen. Koirasusi ei kuulu luontoon. Perhon tulevat susikäräjät ratkaisevat pilkun paikan.

 

Jere Malinen