Suomen kodeissa jo tuhat koirasutta lemmikkinä

Kaleva, Anna Leinonen, 12.1.2014:

OULU

Koirasusien määrä lemmikkinä on kasvanut selvästi viimeisen neljän-viiden vuoden aikana. Suomen koirasudet ry:n puheenjohtaja Taru Pekkarinen arvioi, että Suomessa on tällä hetkellä noin tuhat koirasutta. Tarkasta lukumäärästä ei ole tietoa. Yhdistys pitää omaa rekisteriä koirasusista, mutta Pekkarisen mukaan rekisteriin on saatu tietoa vain pienestä osasta Suomen koirasusista.

Koirasusi on nimensä mukaan koiran ja suden risteytys.

Pekkarisen kotona on kuusi koirasutta. Koirasudessa kiehtoo eksoottisuus sekä eläimen luonne.

”Siinä on se susi. Olen aina ollut kiinnostunut susista. Koirasusi ei ole niin ennalta-arvattava kuin koira, eivätkä ne halua miellyttää omistajiaan samalla tavalla”, Pekkarinen kertoo.

Pekkarinen ymmärtää sen, että koirasusi voi kuulostaa vaaralliselta lemmikiltä. Hän sanoo, että eläimen käytös riippuu paljon siitä, miten se on kasvatettu. Osa koirasusista kulkee tottuneesti esimerkiksi kaupungin vilinässä. Jotkut elävät puolestaan kissan kanssa samassa taloudessa.

Koirasusien kouluttamisessa käytetään samoja menetelmiä kuin koirien kouluttamisessa.

”Toistoja ei saa olla liian monta kerrallaan, sillä koirasusi kyllästyy koiraa helpommin”, Pekkarinen kertoo.

Toinen erityispiirre on se, että koulutettuja asioita voi joutua kertaamaan vielä aikuisen eläimen kanssa.

 

 

Suden piirteet näkyvät jokaisessa koirasudessa eri tavalla. Paljon riippuu siitä, kuinka paljon eläimen perimässä on suden geenejä.

”Meillä on yksi koira, jonka perimässä on viisi prosenttia sutta. Se ei näy siinä mitenkään. Se on ihan koira”, Pekkarinen kertoo.

Suomessa asuvilla koirasusilla on suden perimää yleensä 10-35 prosenttia. Yhdessä Pekkarisen nartuista on 35 prosenttia suden perimää. Siinä susi näkyykin selvästi vahvemmin.

”Se on ollut pennusta lähtien sellainen, että se yrittää ottaa pomon paikan, jos sille kääntää selän. Se ei vahingoita ihmistä, mutta saattaa esimerkiksi hypätä päälle”, Pekkarinen kertoo.

Suden geenien määrä ei yksin kerro eläimen luonteesta, sillä saman pentueen eri yksilöt voivat olla hyvin erilaisia.

Koirasusi on vahvasti laumaeläin. Yksin jäädessään se voi potea ankaraa eroahdistusta.

Pekkaristen ensimmäinen koirasusi oli pentuna joskus joitakin tunteja yksin kotona. Sinä aikana se selvitti tiensä 160-senttisen portin takaa muihin huoneisiin ja teki tuhojaan.

Nykyisin  Pekkarisen lemmikit elävät koirien ja koirasusien yhteisissä laumoissa. Pekkarinen kertoo, että ulvominen on koirasusille varsin tyypillistä, ja ne vastaavat esimerkiksi hälytysajoneuvojen sireeniin.

Koiran ja suden risteyttäminen ei ole Suomessa laillista. Korkeaprosenttisia koirasusia tuodaan Suomeen pääasiassa Amerikasta. Koirasusia risteytetään yleensä huskyjen ja saksanpaimenkoirien kanssa, mutta metsästyskoiren kanssa pentuja ei tehdä.

Pekkarisen mukaan koirasusi ei toimi metsästyksessä. ”Susi saalistaa itselleen. Se ei annan saalista pois”.