Kuvat

Kolme- ja puolivuotias venäjänajokoira Hula joutui susien raatelemaksi 9.9.2015 Sonkajärvellä. Koira oli ajanut jänistä noin viiden kilometrin päässä omistajastaan, kun sudet olivat hyökänneet sen kimppuun. Oletettavasti kyseessä on ns. Uuran lauma. Samalla alueella liikkuu kaksi eri susilaumaa. Viikkoa aiemmin sudet tappoivat metsästyskoiran Rautavaaralla.


Kuvassa nuori yksilö Oripään laumasta. Se jäi auton alle syyskuussa 2014. Leuan väritys on musta, kuten koiralla. Tämä on selvä koirasusihybridi. (Katso videot Oripään susista kategoriasta "Videot")


Toholampi ja Kärsämäki Keski-Pohjanmaalla ovat saaneet kärsiä pantasusi Kojon lauman aiheuttamista vahingoista. Heinäkuun 2014 puolivälin jälkeen lauma on raadellut lampaita kolmesti ja vasikoita kerran. Näköhavaintoja on useita ja yksi lauman susista ontuu riistakameravideon mukaan. Sudet kulkevat 20 m päässä asuinrakennuksista. Tassunjäljen pituudeksi ilman kynsiä mitattiin 12 cm. Pienemmän suden jäljet löytyivät 5 metrin päässä navetan ovesta.


Vehmaalla poliisin määräyksellä lopetettu susi kaadettiin 28.5.2014. Kuva: V-S:n poliisi. Eläin liikkui toistuvasti asutuksen ja ihmisten läheisyydessä. Kyseessä oli 31,7 kg painava naarassusi. Onko kyseessä aito susi? Aidon harmaasuden tuntomerkkeihin kuuluvat mm. täysin mustat kynnet ja suorakaiteenomainen kehonmuoto.


Ylärivissä metsästäjien ottamia kuvia Yläneen-Pöytyän lauman Auli-sudesta heti kaatojahdin jälkeen tammikuussa 2012. Alarivissä Ilpo Kojolan kuvia Yläneen-Pöytyän alfaparin pannoituksesta tammikuussa 2011. Kojolan mukaan kaikissa kuvissa Auli-susi on vasemmanpuoleinen yksilö. Onko jahdissa kaadettu alfanaaras Auli todellakin sama eläin kuin Kojolan kuvissa vuotta aiemmin pannoitettu naaras? Missä on musta hännänpää? Venäläisen Vavilov-instituutin dna-testien mukaan Auli-susi oli koira.


Huhtikuun lopussa vuonna 2012 Yläneen alueelta hiekkatien vierestä löydettiin kuollut koiraeläimen pentu. Eläin toimitettiin poliisin välityksellä Eviraan tutkittavaksi. Kun paikallinen metsästäjä soitti myöhemmin Eviraan kysyäkseen onko kyseessä koira vai susi, vastasi Eviran edustaja, että emme aio tutkia tätä pentua, tämähän on selvä koira. Metsästäjä ilmoitti silloin, että voi siinä tapauksessa käydä ampumassa loputkin yksilöt metsästä. Eviran edustaja muutti lausuntoaan ja totesi, ettei laitos tee lajimäärityksiä. Kaksi vuotta myöhemmin Oulun Yliopiston dna-laboratorio ilmoitti, että kyseessä on aito susi. Pennulla oli kuitenkin valkoiset kynnet, vaikka aidon harmaasuden kynnet ovat aina mustat. Kelpaavatko kaikki luonnosta löytyvät koiraeläimet nyt susiksi?


Alhaalla keskellä kuvassa on Perhossa vuonna 1994 kaadettu naaraspuolinen "aito susi". Luvallisessa koirasusijahdissa tapettiin yhteensä neljä eläintä. Tämän pitäisi olla niistä ainoa aito susi. Missä on musta hännänpää? Onko tämä yksilö sukua Perhossa vuonna 2013 salakaadetuille eläimille, jotka olivat venäläisen Vavilov-instituutin dna-testien mukaan koirasusia? Muissa kuvissa näkyvät samassa jahdissa kaadetut risteymät.


Nämä kuvat on otettu Ähtärin eläintarhassa vuonna 1993. Yhdessä kuvassa "susi" on keltainen, pitkäkoipinen ja hento. Mustat pystyraidat etujaloista puuttuvat. Toisessa taas harmaa ja asennoltaan aidon pedon oloinen - pää on hartialinjan alapuolella. Eläimet eroavat toisistaan kuin yö ja päivä.


Huittisten ja Köyliön alueella nähtiin riistakamerakuvissa kapisia susia syksyn 2013 aikana. Tämä naarassusi löytyi tammikuussa ulkorakennuksesta. Kahden suden jäljet olivat menneet sisään, mutta vain yhdet tulleet ulos. Onko kyseessä aito susi vai koira-susi-risteymä?

Kapiset supikoirat ovat aiheuttaneet koirille kapitartuntoja mm. Koskella huhtikuussa 2014. Ilmeisesti susien aiheuttamista tartunnoista ei olla huolissaan. Vuonna 2005 poliisi lopetti Heinävedellä ja Enonkoskella kaksi kapista sutta. Silloisen uutisoinnin mukaan susitutkija Kojola totesi kapisen suden käyttäytyvän kuten aliravittu eläin: "Se yrittää hakea helpompaa ravintoa kaatopaikoilta ja pihapiiristä". Kuvat otti Köyliöläinen petoyhdyshenkilö Heikki Kulmala.

 

Vielä 50-luvulla löytyi Suomestakin aitoja susia nykyisten koirien kanssa risteytyneiden hybridien sijaan. Tältä ne näyttivät Otavan Suuri Nisäkäskirja -teoksen mukaan vuonna 1956.


Susijahdissa Suomussalmen Hossassa 1960-luvulla kaadetuilla susilla oli selkeät aidon suden tuntomerkit: harmaa tasainen väritys, valkoinen alue suupielten ympärystässä ja kaulassa, mustat pystyraidat etujalkojen etuosassa ja kohtuullisen pienet suipot korvat. Kuonot olivat pitkät ja silmät viirumaiset ja kapeat. Kuvaaja Seppo Vähätalo, 1963.


Oripään (Varsinais-Suomi) alfapari kuvattuna 27.5.2013 luontokuvaaja Ari Kirjasen kameralla. Alfanaaralla etualalla nouseva vatsalinja ja pitkät jalat kuten koiralla. Onko kyseessä koirasusi-risteymä? Aidon suden pitäisi olla kehon mittasuhteiltaan matalampi ja pidempi (suorakaiteen muotoinen).


Yläneen (Varsinais-Suomi) lauman pitkäjalkaisia ja kehon muodoltaan neliömäisiä susia Ari Kirjasen kuvaamana lokakuussa 2013. Tämä lauma raateli peuran kylätien varressa Nousiaisissa pellolla jouluaaton vastaisena yönä. Kouluun matkaa linnuntietä 1 km.


Luontokuvaushaaskan ylläpitoa Kuhmossa lokakuussa 2013. Luontokuvaus on muutaman täyspäiväisen yrittäjän mukaan tuottava bisnes, joka vetää turisteja paikalle maailman joka kolkasta. Samalla pedot totutetaan helppoon ruokaan. Tätäkin kuvauspaikkaa ympäröivät metsät ovat paikallisten asukkaiden mukaan täynnä tyhjiä koiraruokasäkkejä vuoden ympäri. Tuotot yrittäjälle, haitat asukkaille.


Tältä näytti susi vielä 80-luvulla. Huomaa kuonon harmaa väritys joka jatkuu silmien alle. Silmät ovat kapeat. Jaloista löytyvät susille tyypilliset mustat pystyraidat. Korvien koko on pienempi kuin nyky"susilla". Kansainvälinen Bernin sopimus määrää poistamaan villit koirasudet luonnosta.


Kuusivuotias jämtlanninpystykorva, Rytysuon Mussoliini, käyttövalio, joutui suden raatelemaksi lauantaina 7.9.2013 Rasisalon kylässä, Rääkkylässä, Pohjois-Karjalassa. Koiran kasvattaja muistaa kuinka koiraa luovutettaessa sille toivotettiin: “Älä joudu suden suuhun!” Omistaja Eero Kovero sanoo Musson myötä menettäneensä perheenjäsenen. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun susi tappoi koiran Rääkkylässä.


Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 25.8.2013 sudet olivat tappaneet 16 lammasta 22 lampaan laumasta Loimaan ja Huittisten rajalla. Lampuri Terhi Palojoen siitoslampaiden laumasta löytyi vain viisi eläintä hengissä. Niistä kaksi jouduttiin vielä lopettamaan eläinlääkärin määräyksestä vammojen vuoksi.

 

Oikeanpuoleisessa kuvassa yksi Huittisten susista poseeraa petoyhdyshenkilön kameralle. Toisessa kuvassa kaksi sutta syömässä omenoita pellolla Köyliössä.

 

Metsästäjät ampuivat 22.8.2013 Kainuun Kuhmossa karhun, jonka seurantapanta oli syöpynyt karhun kaulaan kiinni. Riista- kalatalouden tutkimuslaitos vahvisti, että vammat olivat aiheutuneet seurantapannasta.

 

Ihmisiin ja traktoreihin tottuneita susia Ristijärven Hiisijärvellä Kainuussa toukokuussa 2013. Maanviljelijä otti kuvia kun kesyhkö susi pyöri aivan kylvötraktorin takana hänen jatkaessa ohran kylvöä. Samanlaisia tapauksia on nähty myös Lounais-Suomessa. Lieneekö traktorin ääni tuttu kuvaushaaskapaikoilta, joihin on tuotu ruokaa susille ja karhuille.


Susi koiratarhan liepeillä Nousiaisissa Varsinais-Suomessa toukokuussa 2013 ensin aamuseitsemältä ja toisen kerran iltayhdeksältä. Susi viipyi paikalla kymmenisen minuuttia laumanvartijakoirien haukusta ja asukkaan läsnäolosta huolimatta. Ihmispelko on aika vähäinen asutuksen keskellä liikkuvilla susilla.


Luontokuvaaja Ari Kirjanen: Yläneen sudet Varsinais-Suomessa vuosilta 2008-2013.


Sudet asuinalueilla vuonna 2007 - 2013. Tapahtumat ovat petoyhdyshenkilöiden varmentamia ja RKTL:n Tassu-rekisteriin merkittyjä. 


Sudet riistakamerassa 2007 - 2013


Ylärivissä Kuhmoisten "Ursa", pannoitettu alfanaaras, joka laumoineen söi alueeltaan yli 30 koiraa. Ursan kaadon jälkeen koiravahingot loppuivat. Ursa oli RKTL:n dna-testien mukaan Pöytyän "Aulin" emo.

Toisena vertailumateriaaliksi kuvia Ähtärin susista.

Kolmantena Pöytyän pannoitettu alfanaaras "Auli" 15.1.2012. Kuonon lyhyys, ruumiin neliömäisyys sekä turkin rakenne ja keltainen väri edustavat koiramaisia piirteitä. Onko nykysusi tämän näköinen? 

Alimpana "Auli"-suden nuori pentu vuonna 2009 - onko ulkonäössä yhtäläisyyksiä emoon? Pentu näyttää huomattavasti enemmän aidolta sudelta kuin emonsa.


Kuvaushaaskojen rooli villieläinten kesyyntymisessä. Kuvaushaaskat ovat houkutelleet paikalle susia ja karhuja. Samalla eläinten käyttäytymiseen on vaikutettu ja ne ovat tottuneet ihmisen hajuun ja helppoon ravintoon. Ympäri vuoden ruokitut eläimet eivät enää viitsi saalistaa itse ruokaansa. Mitä tapahtuu kun ruokinta loppuu tai yli vuoden ikäiset pennut etsivät uutta reviiriä?


Susien aiheuttamia koiravahinkoja. Kuvassa susilauman hampaissa menehtynyt Mini-koira Nurmeksesta 23.11.2011. Keskellä hirvenhaukusta hirvenhaukusta susien ruoaksi vuonna 2011 jäänyt jämpti Remu sekä susien uhriksi pihapiirissä Huittisten Korkeakoskella 3.6.2012 joutunut karkeakarvainen mäyräkoira. Vuonna 2012 sudet tappoivat 48 koiraa sekä metsästyksen yhteydessä että pihoilta.


Susien aiheuttamia tuotantoeläinvahinkoja. Sudet tappoivat mm. 79 poroa Iissä heinäkuussa 2012, sekä kolme hiehoa Mynämäessä syyskuussa 2012. 


Susien ja susivahinkojen määrä tilastoina

Susivahinkokartassa susihyökkäykset on merkitty punaisella. Kaadetut sudet näkyvät sinisinä symboleina. Pohjoisen poronhoitoalue erottuu varjostettuna. Tilastot vuosilta 2010-2012. (Lähde: Suomen Riistakeskus / julkaissut Seura-lehti)


Sudenajo Ruskolla, Varsinais-Suomessa, vuonna 1888

Tero Raimorannan isoisä, Paavo Pero, piirsi muistiin susijahdin, johon osallistui hänen isänsä Heikki. Myös Paavo Peron veli Oskari Pero oli kuuluisa sudenmetsästäjä Satakunnassa.