Bologov: ”Susipelko on taikauskoa”, 5.5.2012

Venäläisen tutkimuksen mukaan susi tappoi venäläisen viimeksi 1880-luvulla. Nyky-Venäjällä susipelko on vain kaupunkien ilmiö, kun taas maaseudulla niihin suhtaudutaan realistisemmin.

”Susipelko on taikauskoa ja se on peräisin 1800-luvulta. Silloin elinolosuhteet olivat täysin erilaiset eli maaseudulla elettiin kotieläinten kanssa jopa samoissa tiloissa. Sialta tai lehmältä haisevat ihmiset olivat suden nenään saaliseläimiä. Nyt ihminen tuoksuu hajuvedeltä, autoilta ja kaupungilta”, susitutkija Vladimir Bologov toteaa.

Tutkija arvelee, että pelko on suurinta niillä seuduilla, joilla susi oli aiemmin kuolemassa sukupuuttoon ja jonne eläin on saatu istutettua.

”Susien paikka on tietenkin mahdollisimman kaukana ihmisasutuksesta. Tämä tietenkin koti- ja hyötyeläinten sekä itese susien turvallisuuden takia. Sen takia valitsin kuuden suden istutuspaikaksi Karjalan, jossa väestötiheys on pieni.”

Venäjällä 40 000 sutta

Aiempina vuosina Bologov on vapauttanut petoja lähinnä Tverin alueella Moskovan luoteispuolella.

Hän toteaa, että susikannan kontrollointi on kohtuullisen helppoa. Suomessa susia on noin 140, kun taas eläimiä itänaapurissa vilistää 40 000.

 ”Ei täällä tarvitse pelätä, että susien määrä kasvaa yhtäkkiä vaikkapa yli 300 yksilön, sillä kannan karsiminen on helppoa. Jos te haluaisitte päästä eroon kaikista susista, halukkaita metsästäjiä löytyisi helposti ja eläimet olsivat hlposti tapettavissa. Sama ei päse Venäjällä, sillä maa on niin paljon suurempi, Bologov toteaa.”

Turussa perjantaina vieraillut Vladimir Bologov kertoi jatkavansa petojen istutuksia Karjalassa. Jatkossa hän aikoo vapauttaa luontoon yhä enemmän eläintarhoista saatuja eläimiä.

Lähde: Turun Sanomat 5.5.2012