Aktivistit asialla?

Maaseudun Tulevaisuus 2.7.2012: 

Viranomaiset tyrmäävät täysin sellaisen väitteen, että siirtoistutuksen takana voisi olla jokin virallinen organisaatio.

”Rktl ei ikinä ottaisi sellaista riskiä, että he rikkoisivat lakia”, sanoo asiantuntija.

Sen sijaan epäiltyjen listalla ovat erilaiset sudensuojelijaryhmät.

Siirtoistutus ei ole asiana uusi. Turun Sanomat teki 7.3.1998 jutun Luonto-liiton suunnitelmasta siirtää susia. Juttu oli otsikoitu Radiopetoja Länsi-Suomen metsiin. Lehtijutussa kerrottiin uudesta tekniikasta, joka mahdollisti susien seuraamisen satelliittipannan avulla.

Jos tekniikka oli tuolloin Luonto-liiton käytettävissä, se on voinut olla myös villien suojeluporukoiden ulottuvilla.

Samoihin aikoihin sijoittuu toinen tapaus Varsinais-Suomessa. Poliisipartio pysäytti iltahämärissä Virttaalla auton, jonka peräkärrystä löytyi kaksi eläintä, jotka poliisien mielestä olivat susia. Eläinten kuljetukseen ei kuitenkaan katsottu tuolloin liittyvän mitään rikollista.


Susiaktivismi on ilmiö, josta tiedetään aika vähän. Suden ympärillä pyörii vilpittömiä luonnonsuojelijoita, mutta myös erilaisia sudenpalvojia. Mukana on kaikkien alojen ammattiaktivisteja koirasuden kasvattajista susityttöihin. Aktivisteilla on myös kansainvälisiä yhteyksiä. Varmaa on että kaikki suden ympärillä tapahtuvat toiminta ei kestä päivänvaloa.

MT kertoi keväällä, kuinka venäläinen aktivisti Vladimir Bologov kasvattaa susia ja vapauttaa niitä luontoon Suomen rajan läheisyydessä. Bologov kerää rahoituksensa muun muassa Saksasta, Ranskasta ja Britanniasta. Jopa Ruotsin valtio oli ostamassa mieheltä susia, kunnes tuli toisiin ajatuksiin.

Juttua pidettiin uskomattomana. Nyt Bologov on Suomessa julkkis, josta iltapäivälehdet repivät tarinaa aukeamittain ja josta tehdään tv-ohjelmia.