Suurpetojen siirtoistutukset jatkuvat Venäjän Karjalassa

Maaseudun Tulevaisuus 8.8.2012: 

Susitutkija kertoo vapauttaneensa Venäjän luontoon tähän mennessä jo yli 70 sutta ja 170 karhua.

Repolan Kimovaarassa on vapautettu viime päivinä luontoon kaksi Arkangelin alueelta tuotua, viime talvena syntynyttä karhua ja kolme orpoa sudenpentua.

Eläimet ovat lähtöisin Käsisalmen alueelta, Laatokan länsipuolelta.

Asialla on jälleen tveriläinen petotutkija Vladimir Bologov.

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi huhtikuussa Bologovin vapauttaneen Kimovaarassa kuusi sutta keväällä 2011.

”Ainakin neljä niistä oli vielä lumien sulaessa hengissä”, sanoi Bologov tiistaina MT:lle.

 

Viranomaiset tuomitsevat siirtoistutukset

Sekä Karjalan että Suomen viranomaiset tuomitsivat siirtoistutukset.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen Rktl:n suurpetotutkija Ilpo Kojola pitää kuitenkin mahdollisena, että orvotkin karhunpennut selviävät tulevasta talvesta omin voimin ilman emonsa opastusta.

”Ruotsissa kaksospennut selvisivät luonnossa, vaikka niiden emo kuoli auton alle heinäkuussa. Pennut olivat pienempiä kuin emonsa kanssa kasvaneet lajitoverinsa aina neljän vuoden ikään asti, mutta sitten ne saavuttivat ikäistensä karhujen keskikoon”, tietää Kojola.

Karjalan tasavallan metsästyshallinnon päällikkö Jegor Ruppijev on suuttunut siitä, että samaan aikaan, kun tasavallan johto yrittää pienentää Karjalan ylisuurta susikantaa maksamalla tapporahaa, tasavallan ulkopuolelta tuodaan alueelle lisää susia.

”Bologov on ollut meihin yhteydessä viimeksi keväällä ja silloin hän kertoi, että tänä kesänä hänellä on vireillä vain ahman siirtoistutushanke, mutta se tapahtuu Murmanskin oblastin alueella, eikä Karjalassa”, sanoo Ruppijev MT:lle.

 

Venäjän viranomaiset voimattomia

Ruppijev myöntää, että Karjalan tasavallan metsästyshallinnolla ei ole riittävästi valtuuksia estää Bologovin kokeiluja ja siirtoistutuksia.

Silti petomies Bologovin pitäisi kertoa petoihin liittyvistä toimistaaan Karjalassa myös tasavallan maatalousministeriön metsästysosastolle.

Nämä ilmoitukset Bologov on jättänyt tekemättä, ja viranomaiset tuntevat tulleensa petetyiksi.

Vaikka Bologov ei tekemisistään Karjalan tai Suomen viranomaiseille kerro, hän on esitellyt toimintojaan toimittajalle Repolan Kimovaarassa.

MT:n reportaasi suurpetojen siirtoistutuksista on luettavissa tulevissa lehdissä.

 

Harri Ekholm