”Minut on ymmärretty väärin”

Maaseudun Tulevaisuus 10.8.2012:

”Minut ja toimintani on ymmärretty Suomessa täysin väärin”, sanoo petotutkija Vladimir Bologov elokuun yössä Karjalan korvessa.

”Ne jotka eivät jostain syystä hyväksy sitä, mitä teen, eivät halua nähdä kokonaisuutta”, Bologov jatkaa.

”Venäjällä on 40 000 sutta, eikä muutama susi vuodessa sitä kantaa mihinkään heilauta. Sen sijaan kokeiluistani saatu tieto auttaa niitä, joilla on tarve siirtoistuttaa eläimiä alueille, joilta ne ovat joskus kadonneet.”

Bologov myöntää, että Suomessa tätä tietoa ei ehkä kaivata, koska moiset siirrot ovat Suomessa kiellettyjä.

”Ruotsi on jo eri juttu”, sanoo Bologov.

 

Susipelollekin Bologov vain nauraa: ”Yksin Moskovassa on 50 000 isännätöntä villikoiraa, joista joku aina käy ihmisten, lastenkin kimppuun, mutta niitä ei pelätä. Susia kyllä.”

 

Työtä 10 vuotta

Bologov korostaa, että hänen kokeilunsa ovat jatkuneet jo yli 10 vuotta.

”Aluksi tein Tverissä virheitä. Valitsin saaren, jonka sijainnin tiesivät kaikki. Paikasta tuli retkikohde, jossa ihmiset istuivat veneissään ongella ja näyttivät rannan petoja lapsilleen. Pedotkin tottuivat ihmisiin.”

Nyt Kargijärven paikka on valittu niin, etteivät uteliaat erehdy paikalle.

”Saari on aitausta parempi siirtoistutuspaikka, halvempikin.”

Bologov korostaa, että kyse on yhden mahdollisen menetelmän kehittämisestä ja siihen liittyvistä kokeiluista. Niillä pyritään hankkimaan tietoa siitä, miten petoeläimiä voitaisiin tarpeen vaatiessa vapauttaa luontoon.

Yksi väitöskirjakin Bologovin kokeilujen pohjalta on syntynyt. Sitä on ollut tarkastamassa myös suomalainen petotutkija, tohtori Ilpo Kojola.

Kyseessä on ranskalaisen Lititia Beckerin viime vuoden syyskuussa Strasbourgin yliopistossa puolustama väitös.  Ranskalaistutkija on parhaillaankin Repolan Kimovaarassa ja ohjaa nuorempia tutkijoita.

”Tämä on hitaasti etenevää tieteellistä työtä, jossa on myös epäonnistumisia”, myöntää Blogov.


Harri Ekholm