Pinoperän lossi kuskasi susiautoa Taivassalossa

Vakka-Suomen Sanomat, Vesa Penttilä, 17.1.2013:

Silminnäkijä varma havainnoistaan

Taivassalolainen Raimo Wahlsten muistaa kuin eilisen päivän kummallisen tapahtuman 2000-luvun alkuvuosilta. Nyt jo edesmennyt Wahlstenin ystävä Aimo Turve toimi tuolloin Pinoperän lossin kuljettajana.

”Aimo soitti lossilta ja pyysi äkkiä paikalle. Hän oli kuljettanut lossilla autoa, jonka pienen lavan likaisessa pressussa luki Korkeasaari. Kun auto pysähtyi toiselle rannalle, näimme, kuinka häkeistä päästetyt kaksi sutta lähtivät painelemaan peltojen yli. Kolmas teki ensin pienen lenkin ja tuli takaisin siihen lossirantaan”, Wahlsten kertoo.

Ilmeisesti hieman tokkurainen susi tuli lähelle piilossa tilannetta seuranneita miehiä.

”Näin selvästi sen kaulassa keltaisen pannan, jossa oli numero- ja kirjainsarja 467F. Palasimme samalla lossikyydillä Korkeasaaren auton kanssa. Se pysähtyi uudelleen muutaman sadan metrin päähän ja miehet ottivat esille jonkinlaisen harava-antennin. Kun miehet näkivät minut, he pakkasivat tavaransa ja lähtivät pikaisesti pois.”

Wahlsten arvelee, että miehet yrittivät testata, lähettävätkö susipannat signaaleja. Hän vakuuttaa olevansa varma susihavainnoistaan Pinoperän lossirannassa.

 

”Nyt sudet pyörivät koko ajan täällä. Leikluoto on sellainen peura- ja kaurispankki että sudet viihtyvät näissä maisemissa.”

Wahlstenin mukaan sudet liikkuvat nykyisin niin lähellä asutusta, että on vain ajan kysymys, milloin peto käy ihmisen kimppuun.

”Tämä on väistämätön asia ja se saattaa tapahtua esimerkiksi Mynämäessä, jossa susia liikkuu runsaasti ihmisten ilmoilla. Enää ei voi metsään edes hirvikoiraa päästää, kun sudet niitä tappavat.”

Wahlsten kummastelee, kuinka suomalaiset viranomaiset vetäytyvät piiloon EU-pykälien taakse eivätkä uskalla ottaa vastuuta susipäätöksistä.

 

”Oikeat villisudet laistavat ihmistä, mutta monet yksilöt ovat suden ja koiran risteytyksiä. Siinä hybridissä on susi, joka tappaa ja koira, joka tottuu ihmisiin.”

Wahlsten ehdottaa, että Suomen susimäärä olisi tasan nolla.

”Tai voisi niitä muutama olla häkissä eduskuntatalon rappusilla. Ihmisillä alkaa olla pian sellaista Lapua-mielialaa, että se koituu vaaraksi susille. Susien oikea paikka on Alaskassa tai Siperiassa.

 

Taajamasusi-yhdistyksen nousiaislainen puheenjohtaja Tiltu Nurminen ymmärtää Wahlstenin kaltaisten kokeneiden metsästäjien kommentit.

”Viranomaiset ajavat tilannetta siihen, että pian otetaan korpilaki käyttöön. Susia ei saa edes häiritä ilman lupaa eikä siitä häirinnästä juuri apua ole ollutkaan”, Nurminen huomauttaa.

”Susi pitäisi saada ampua ilman pelkoa seuraamuksista, jos se tulee alle 150 metrin päähän asutuksesta. Kyllä nykyäänkin saa omaisuuttaan puolustaa, mutta siitä ei ole tietoa, mihin johtaa suden ampuminen vaikkapa omalla pihalla.”

Nurminen uskoo vankasti siihen, että Varsinais-Suomeen on tuotu susia, vaikka väitteet siirtoistutuksista on järjestelmällisesti kiistetty.

”Mihin on laitettu esimerkiksi eläintarhoissa syntyneitä susia? Tuskin niitä on tapettu. Jos sudet ovat tulleet itärajalta, niin miksi ne eivät ole jääneet esimerkiksi Keski-Suomeen, Hämeeseen tai Pirkanmaalle, jossa on ravintoa tarjolla?

Nurmisen mukaan Varsinais-Suomessa on harrastettu susien ruokintaa.

”Jos maastossa on tälläkin hetkellä Yläneellä 35 isoa sianraatoa, niin kotkat eivät sellaisia määriä tarvitse.”