Väärinkäsityksiä ja pelkkää puppua

Vakka-Suomen Sanomat 17.1.2013:

Taivassalon tapauksen lisäksi Taajamasusi-yhdistyksen poliisitutkintapyyntöön susien siirtoistutuksista on kirjattu perusteluiksi myös kaksi muuta silminnäkijätodistajien kertomusta menneiltä vuosilta.

Entisen poliisin mukaan aiemmin vihreiden kansanedustajana toiminut Erkki Pulliainen kuljetti susia Virttaalla vuonna 2004. Kertomuksen mukaan poliisipartio pysäytti keskellä yötä Pulliaisen, jonka autossa oli kaksi sutta häkeissä. Kiireisenä yönä tapaus jäi kuitenkin kirjaamatta papereihin Loimaan poliisiasemalla.

”Tämä on aivan puhdasta puppua”, Pulliainen kommentoi.


Nousiaislainen metsästäjä muistelee tutkintapyynnössä Lokalahdella viitisentoista vuotta sitten pidettyä Varsinais-Suomen riistapiirin ja Metsästäjäliiton piirin hallitusten yhteistä kokousta, jossa nykyisin Suomen riistakeskuksen riistasuunnittelijana toimiva Jörgen Hermansson olisi kuulemma todennut, että Varsinais-Suomeen olisi tuotu kolmen vuoden aikana viisi ahmaa, viisi karhua ja viisi sutta.

 

”En ole koskaan näin väittänyt enkä ole millään tavalla ollut osallisena minkäänlaisissa suurpetosiirroissa. Riistanhoitopiiri suhtautui kriittisesti eläinten ja erityisesti suurpetojen siirtoihin. Henkilökohtainen kantani on sama”, Hermansson toteaa.

Hermanssonin muistikuvan mukaan Lokalahden kokouksessa keskusteltiin ahmojen ja karhujen siirtoistutuksista, joita ilmeisesti kokeiltiin penessä mittakaavassa 1980-luvulla.

”Ilmeisesti kyse oli lähinnä porotalaudelle vahingollisten eläinten siirroista. Riistanhotopiiri ja riistakeskus eivät ole koskaan osallistuneet tällaiseen toimintaan. Suupetoasioissa toimivaltainen viranomainen oli silloin maa- ja metsätalousministeriö.”

Hermanssonin tietojen mukaan susia ei ole koskaan siirretty Suomessa.

”Olen tietysti kuullut puheita eläintarhojen autoista ja salaa tehdyistä siirroista. Minkäänlaista todistusta tai ensikäden tietoa susien siirroista en ole kuitenkaan saanut enkä nähnyt.”

 

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen erikoistutkija Ilpo Kojola tyrmää väitteet susien siirtoistutuksista.

”Siirtojutut ovat perättömiä. Pidän niitä väärinkäsityksinä”, Kojola sanoo.

Kojola muistuttaa susien pitkistä kulkureiteistä. Esimerkiksi vuosien 2002-2008 pantasusitarkkailussa pisimmälle reitille kertyi mittaa lähes 4000 kilometriä.

Kojolan mukaan sudet ovat aiheuttaneet Lounais-Suomessa negatiivista reagointia korostetun runsaasti.

”Olen todennut johtopäätöksenä, että tästä syystä jokin muu alue sopisi susille paremmin. Sudet näyttävät viihtyvän alueella hyvin, mutta alueen pirstaleisuus ja perinteisiin susialueisiin verrattuna korkea asukastiheys saavat aikaan suuren määrän havaintoja suhteellisen lähellä asutusta liikkuvista susista. Tässä on konfliktin ydin, vaikka kotieläinvahinkoja on ollut yllättävän vähän.”