Susia siirtoistutettu Ruotsissa bodenilaisen ryhmän toimesta

Vargar utplanterade av grupp från Boden, Kuriren, 13.1.2010:

(vapaa ja lyhennetty käännös Norrbottens Kuriren -lehden kirjoituksesta, Kaj Granlund)

Entinen Ruotsin puolustusvoimien työntekijä Eilert Gezelius kertoo tarinan, joka vahvistaa maassa vuosien varrella kiertäneet huhut. Susien siirtoistutukset kun ovat olleet susien vastustajien suosikkiaihe Ruotsissa.

Eilert Gezelius reagoi kovasti ja poltti päreensä äskettäin tapahtuneen susien metsästyksen takia. Hän kirjoitti mielipidekirjoituksen Kuririin. Se herätti voimakasta keskustelua ja puhelimet kävivät kuumana.

- Vaikka tapahtumasta on kauan, ansaitsen ilmeisesti vielä tulla ammutuksi, hän sanoo naurahtaen.

1970 -luvulla Eilert Gezelius ja muutama kollega I 19:ssa (Puolustusvoimien yksikkö) alkoivat pohtia sitä, että susi on häviämässä Ruotsista ja he alkoivat kehittää ajatusta susien siirtoistutuksista.

- Mistä saisimme susia ja paljonko se maksaisi?

Yksi mukana olleista tiesi, että susia on hankittu Pohjois-Norjasta. Otettiin yhteys norjalaiseen Altassa. Hintaa susille tuli ryhmän muiden kustannusten kanssa noin 10.000 kruunua kappaleelta.

Ryhmä oli huolellisesti suunnitellut operaationsa, joka sitten suoritettiin huhtikuussa 1972. Työstä otettiin vapaata, rekisterikilvet ja lamput poistettiin moottorikelkoista. Kelkkojen valmistajien nimikilvet peitettiin teipillä. Osapuolet sopivat tapaavansa Utsjoella Norjan ja Suomen rajalla. Ruotsalaiset tulivat viidellä moottorikelkalla Kilpisjärveltä Karesuvannosta luoteeseen noutamaan susia. Ne toimitettiin häkeissä.

- Norjalainen selitti , että ne on hankittu Kanadasta. Hän oli sitä mieltä, että susia ei voitu siirtoistuttaa Ruotsiin Suomesta tai Venäjältä, koska ne palaisivat takaisin kotiin. 

 

Kymmenen päivän kovan autolla ja lumikelkalla tehdyn matkan jälkeen kymmenen sutta oli sijoitettu kolmen valtakunnan rajapyykin pohjoispuolelle Marsfjälletistä Storuman länsipuolella etelässä. Operaatio oli onnistunut!

Susitutkijoiden mukaan Kanadasta tuotujen susien DNA olisi paljastanut niiden alkuperän myöhemmin.

Kuriren julkaisee tarinan tietyin varauksin. Mitään kuvia siirtoistutuksen paikasta tai susista ei löydy. He olivat sopineet että tapahtumaa ei kuvata. Kukaan muu ryhmän jäsenistä ei haluaa tulla julki koston pelossa.

Tarina on tietenkin uskomaton. Lähes kommandohyökkäyksen tavoin susia siirtoistutettiin ruotsalaisille tuntureille moottorikelkoilla. Hinta oli kova, sillä 10.000 kruunua siihen aikaan vastaa noin 75.000 / susi nykyrahassa (eli 10.000 €) Olisiko kymmenen henkilöä sijoittanut pienen omaisuuden Ruotsin susikannan pelastamiseksi ?

Kysymys kuuluu, onko tarina liian uskomaton ollakseen totta vai liian uskomaton ollakseen tekaistu?

 

Vargar utplanterade av grupp från Boden, Kuriren, 13.1.2010:

http://www.kuriren.nu/nyheter/vargar-utplanterade-av-grupp-fran-boden-5219772.aspx