Vladimir Bologov saattaa jatkaa susi-istutuksia Suomen rajan tuntumassa

Turun Sanomat, 5.5.2012:

”Bologov kertoo, että hän on vapauttanut 19 vuoden aikana (vuodesta 1993) luontoon 170 karhua, 57 sutta ja jokusen ilveksen.”

 Venäläisaktivisti aikoo hankkia vapautettavia petoja eläinpuistoista

Kiistelty venäläinen susitutkija Vladimir Bologov suunnittelee laajentavansa petoeläinten istutuksia luontoon. Bologov kertoo olevansa kiinnostunut etupäässä ilvesten ja ahmojen vapauttamisesta. Hän ei kuitenkaan sulje pois myöskään susien istuttamista tulevaisuudessa, vaikka ei pidä susia tällä hetkellä kiinnostavimpina eläiminä eikä susiprojektia ole parhaillaan vireilä.

Bologovin tarkoituksena on solmia yhteistyösopimus useiden venäläisten eläintarhojen kanssa.

- Esittelen asiaa vielä tässä kuussa venäläisten eläintarhojen yhdistyksen konferenssissa. Toivottavasti voimme jatkossa laajentaa yhteistyötä, sillä monissa tarhoissa syntyy eläimiä, jotka eivät mahdu tarhaan, eivätkä muut tarhat ota niitä vastaan, Turussa perjantaina käynyt Bologov kertoo.

Bologov vapautti viime vuonden kesällä kuusi urossutta autiosaareen Karjalassa. Kimosaaren kylän lähellä sijaitsevasta saaresta on matkaa Suomen rajalle vain 50 km. Kuusi sutta oli saatu Jaroslavin eläintarhasta.

- Eläintarhassa eläimiä odottaa pieni häkki tai pahempaa. Nyt voimme palauttaa niitä takaisin luontoon, Bologov suunnittelee.

 

Bologovin hankkeelle ei ole valtionrahoitusta, vaan hän saa tukea Saksasta, Ranskasta ja Englannista.

- Tuki ei tule susifanaatikoilta, vaan järkeviltä ihmisiltä, jotka haluavat suojella luonnon ekosysteemiä, susiaktivisti kiittelee.

 

Satoja petoja takaisin luontoon

Kuuden suden viimekesäinen vapauttaminen sai Suomessa voimakasta kritiikkiä huhtikuussa. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos piti vapauttamista turhana ja vastuuttomana. Bologov ei hyväksy suomalaismoitteita ja ihmettelee myöhäistä heräämistä.

- Lähetin hankkeesta suurelle vastaanottajamäärälle myös Suomeen tietoja jokaisessa vaiheessa. Asia ei kiinnostanut ennen kuin joku alkoi revitellä asiasta otsikoita.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos moitti vapauttamista vaarallisena, sillä vankeuteen syntyneet pedot ovat olleet ihmisten kanssa tekemisissä.

Bologov kertoo, että hän on vapauttanut 19 vuoden aikana luontoon 170 karhua, 57 sutta ja jokusen ilveksen. Yksi ilveksistä vapautettiin samaiseen saareen kuin susikuusikko.

- Vankeudessa syntynyt susi voidaan kasvattaa täysin kesyksi tai täysin villiksi. Vaikka susi on kesy, se pelkää silti ihmistä. Jos susi on villi, se välttelee ihmistä. Kaikki luontoon vapautetut eläimet ovat villejä, eikä yksikään niistä ole aiheuttanut vuosien varrella vaaratilanteita, susitutkija väittää.

Bologov toimii päätyössään tutkijana, ja tekee muun muassa vuosiraportteja seutunsa susitilanteesta. Eläinten tarkkailu tehdään rahan puutteessa paikan päällä.

- Olen yrittänyt saada skandinaaviset tutkijat mukaan, jotta saisimme susia pantaseurantaan.

 

25 euron sakot tai vuosien byrokratia 

Aiemmin Bologov on ostanut susia suoraan metsästäjiltä. Useat venäläiset maanomistajat maksavat vieläkin sudesta tappopalkkion. Täysikasvuisesta saa paremman hinnan, joten metsästäjät ottavat pennut usein elävänä mukaansa.

- Pyrimme antamaan eläimille mahdollisimman paljon vapautta ja mahdollisimman vähän kontrollia, jolloin ne eivät joudu kosketuksiin ihmisen kanssa. Esimerkiksi saaressa olleet poikaset pakenivat heti nähdessään minut. Pääsin tarkkailemaan niitä ainoastaan koiran avulla, mutta kun sudet kasvoivat, ne rupesivat välttelemään koiraakin.

Suomessa nostettiin esille Bologovin toiminnan mahdollinen laittomuus. Miehen mukaan siäkälisessä ympäristölaissa on yksi pykälä, jota voidaan soveltaa hänen toimintaansa.

- Olen hakenut istutuksille lupia, mutta luvan saanti kestää Venäjäll parikin vuotta. On parempi maksaa 25 euron sakot, kuin odotella, Bologov toteaa.

Bologov ei usko rajalle vapautettujen susien vierailevan Suomen puolella. 

- Se on erittäin epätodennäköistä, sillä Suomen puolella on paljon enemmän ihmisasutusta. Kävin viimeksi tarkkailemassa susia pari viikkoa sitten.


Lue myös:

Bologovin oma raportti vuonna 2011 tekemistään susien siirtoistutuksista: Bologov: Wolf rehabilitation report 2011

Suomalainen susitutkija Ilpo Kojola tiesi Bologovin toimista jo pajon aikaisemmin, kuin ne tulivat esiin Suomen lehdistössä. Hän oli jopa tarkastamassa Bologovin suojatin ja rahoittajan väitöskirjaa Strasbourgin yliopistossa vuonna 2011: "Minut on ymmärretty väärin", MT, 10.8.2012

Ruotsissa valmisteltiin susien siirtoistutuksia mm. Bolovin tarhasta Venäjältä: Svenska Djurparksföreningen och Vladimir Bologov, VargFakta, 8.4.2012

Petokasvattaja jatkaa tutkimustaan korven rauhassa, MT, 10.8.2012

Suurpetojen siirtoistutukset jatkuvat Venäjän Karjalssa, MT, 8.8.2012

Susikasvattaja tyrmää kritiikin, Iltalehti, 21.6.2012 

Susimiehen unelma: "Unelmani oli kasvattaa susia, jotka elävät vapaudessa.", Suomen Kuvalehti, 18.5.2012