Auli-suden jälkeläiset saalistavat metsästyskoiria Turun naapurikunnissa

Raine Hiippavuori, 1.12.2015:

”Meidän hirviporukkamme jäsenen koira, seitsemänvuotias Peppi, joutui puolustamaan itseään susia vastaan viime lauantaina, aamupäivällä.

Koira oli mukanamme Mynämäen Saarnavuorella hirvijahdissa. Siitä se lähti liikkeelle ja kulki Rautsuon läpi hirven perässä kohti Sudenalhoa.

Koira haukkui ensin hirveä, mutta kun sudet tulivat paikalle, oli se lähtenyt pakoon niitä.

Kun olimme olleet metsällä noin kaksi tuntia, tarkistin gps-pannasta missä Peppi-koira liikkuu. Ihmettelin, kun se pyöri lähes paikallaan, mutta ei kuitenkaan haukkunut kunnolla. Kuulin soittamalla gps-pantaan, että sudet ulvovat koiran lähellä.

Lähdimme autolla liikkeelle 4-5 km:n päähän kohti tutkapannan osoittamaa paikkaa. Pari kilometriä ennen kyseistä sijaintia aloin soittaa auton torvea. Ajoimme Sudenalhoon ja pysähdyimme niin lähelle koiran sijaintipaikkaa kuin mahdollista.

 

Ammuimme muutamia laukauksia ilmaan pelottaaksemme susia pois. Norjan harmaahirvikoira Peppi selvisi tällä kertaa hengissä. Se tuli luoksemme ja tärisi kauttaaltaan peloissaan. Sudet olivat ehtivät piirittää koiraa arviolta reilun puolen tunnin ajan.

Peppi-koira on luonteeltaan hyvin määrätietoinen, se ei lannistu helpolla. Koira oli kestänyt piiritystä ja puolustanut itseään.

Tutkimme tarkemmin paikkaa, jossa Peppi oli ollut puun vieressä ahdingossa ja paikan ympäriltä löytyi runsaasti susien jälkiä.

Kyseessä oli todella läheltä piti -tilanne.

 

Mynämäki-Nousiainen –lauman alue on säästynyt pitkään metsästyskoiravahingoilta, mutta nyt näyttää siltä, että tänä syksynä sudet ovat keksineet saavansa helppoa ravintoa koirista.

Tällaista susilauman käyttäytymismallia tuskin saadaan kovin helpolla katkaistua nyt, kun lauma on tavan oppinut.”

 

Aiemmin syksyllä harmaa norjanhirvikoira Pono joutui susien saaliiksi Nousiaisten ja Mynämäen rajamaastossa:

Harmaa norjanhirvikoira joutui susien saaliiksi Nousiaisten ja Mynämäen rajalla, Taajamasusi, 27.9.2015

 

Myös Ruotsissa kamppaillaan saman ongelman parissa:

(Kaksi sutta hyökkää Jämtlanninkoira Klaran kimppuun)

Jämthunden Klara attackeras av varg, Svensk Jakt, 22.10.2015