Poliisi lopetti Venäjältä Suomeen tulleen koiraeläimen Lieksassa


Pohjois-Karjalan poliisilaitos


05.07.2012:

Pohjois-Karjalan poliisilaitos määräsi Venäjältä Suomeen tulleen koiraeläimen lopetettavaksi poliisilain 25 pykälän nojalla eilen. Eläimen lopetti poliisin virka-apupyynnön perusteella SRVA (suurriistavirka-apu) -organisaatio klo 21.45. 

Poliisi sai iltapäivällä Lieksan kaupungin Inarin rajanylityspaikalla työskenneiltä rajavartiomiehiltä ilmoituksen sudesta tai koirasudesta, joka oli tullut tietä pitkin Venäjän puolelta Suomeen ohi Suomen ja Venäjän rajatarkastuspisteiden. Eläin oli käyttäytynyt pelottomasti ihmisiä kohtaan, mutta ei ollut kuitenkaan kesy. Rajamiesten lähdettyä seuraamaan eläintä autolla, se oli juossut auton edellä, mutta rinnalle ajettaessa paennut metsään.

Kun eläin oli matkalla sisämaahan päin ja kun se käyttäytyi ihmisiin tottuneen villieläimen tavoin, poliisi katsoi, että eläin voi aiheuttaa asutuksen pariin päästessään vaaraa ihmisten hengelle ja terveydelle ja voi aiheuttaa myös vahinkoa ja vaaraa rajavyöhykkeellä työskenteleville rajavartiolaitoksen rajakoirille. Näillä perusteilla eläin määrättiin lopetettavaksi ja lopettaminen suoritettiin tien varressa noin 5 km päässä rajanylityspaikalta sisämaahan päin.


Inarin rajanylityspaikka sijaitsee noin 60 km Lieksan kaupungista itään ja lähimpään kylään Hatunkylään on Inarista matkaa noin 30 km.

Lähemmässä tarkastelussa todettiin, että eläin painoi noin 40 kg, eli on jonkin verran saksanpaimenkoiraa suurempi ja hyvässä ravitsemistilassa. Ulkoisesti se muistuttaa sekä sutta että saksanpaimenkoiraa. Eläimellä oli kaulassaan leveä nahkapanta, joka oli osittain kiinnittynyt kaulaan kiinni. Se, onko kyseessä susi, koirasusi vai villiintynyt koira ratkeaa EVIRA:n (Elintarviketurvallisuus-virasto) tutkimuksissa myöhemmin.

Pohjois-Karjalan poliisilaitos on viimeisen vuoden antanut useita eläimen lopettamismääräyksiä. Syyskuussa 2011 lopetettiin poliisin päätöksellä 4 Venäjältä Suomeen tullutta villikoiraa Tohmajärven Värtsilässä. Joulukuussa 2011 lopetettiin asutuksen keskellä liikkunut susi Nurmeksessa, helmikuussa 2012 Lieksassa ja kesäkuussa 2012 Tuupovaaran Hoilolassa.