Ei susikyytejä vaan susille kyytiä!

Taajamasusi, 10.10.2016:

Pienet Nousiaisten Kirkonpiirin ala-asteen koululaiset olivat hakemassa karannutta palloa pihan reunasta, kun löysivät maanantaiaamuna aidan vierestä susien raateleman peuran.

Petoyhdyshenkilön mukaan hiekkakentältä löytyi ainakin kahden aikuisen ja kahden nuoremman suden jäljet. Peuraa oli purtu kaulaan ja raadeltu vatsasta sekä perästä. Susien tapana on raadella saaliinsa elävältä.

Jäljistä päätellen sudet olivat tulleet kirkon suunnalta vanhan sahamyllyn kohdalta. Myöhemmin sudet olivat poistuneet samaan suuntaan, josta olivat tulleetkin.

Yle uutisten mukaan Nousiaisten kunnan sivistystoimen johtaja on kehottanut oppilaiden vanhempia hakemaan tarvittaessa lapsilleen koulukuljetusta alueella, jossa susihavaintoja on tehty. 

Pienellä kunnalla ei todennäköisesti ole varaa kuljettaa montaa lasta susikyydeillä, vaikka kyydin tarvitsijoita olisi paljonkin. Pienten koululaisten kulkeminen aamuhämärässä kouluun kävellen tai pyörällä huolettaa varmasti lasten vanhempia.

(Kuva: Lapset löysivät susien raateleman peuran pelialueen vierestä.)

(Peuraa oli purtu ja raadeltu kaulasta, vatsasta ja perästä.)

 (Kuvassa raadeltua peuraa kuljetetaan pois koulun alueelta. Peura on ilmeisesti syönyt juuri vatsansa täyteen ruohoa ennen kuin sudet ovat hyökänneet.)


Susista on useita riistakamerakuvia Mynämäen ja Nousiaisten alueelta myös alkusyksyn ajalta – ja silminnäkijähavaintoja myös Nousiaisten ja Lemun rajalta.

Viimeksi sudet ovat liikkuneet aktiivisesti näin lähellä koulua viisi vuotta sitten syksyllä 2011. Alkutalvesta 2012 saatiin kaatolupa, jonka myötä laumasta kaadettiin kaksi sutta. Toinen niistä oli johtava naaras, eli alfanaaras. Susihavainnot kylän keskustassa vähenivät huomattavasti pitkäksi aikaa, kunnes tänä syksynä havainnot ovat taas lisääntyneet.

Onko todellakin tarpeellista leikkiä pienten lasten turvallisuudella sallimalla petolauman liikkua keskellä asutusalueita?